Introducere in UI/UX

6 Sfaturi Pentru Reconversie Profesionala in UI/UX Design

Iti doresti sa iti transformi cariera actuala intr-un domeniu de UI Design sau UX Design? Iata cateva lucruri de care sa tii cont in acest proces.

By

Cristi Fonea

September 2, 2024

5 min read

6 Sfaturi Pentru Reconversie Profesionala in UI/UX Design
Image Credits:

Unsplash

Am putea spune ca singurul lucru care ramane constant in viata fiecaruia este schimbarea in toate planurile inclusiv cel profesional. In contextul economic actual, reconversia profesionala a devenit o necesitate expusa la o serie de factori. Fie ca venitul tau a suferit modificari, ti-ai pierdut locul de munca, sau doar iti doresti un job unde sa ai un salariu mai bun, schimbarea carierei poate reprezenta o solutie potrivita pentru tine. 

Schimbarea carierei poate fi un drum provocator dar si interesant in acelasi timp. In domeniul tehnologiei si in IT, care sunt dinamice, o cariera in UI UX design iti poate rupe sirul zilelor monotone si iti poate deschide oportunitati valoroase. Daca te simti atras de creativitate dar si de tehnologie cariera de UI designer sau UX designer poate fi cea potrivita nevoilor tale. 

De ce o cariera de UI designer sau UX designer este cea mai buna optiune din peisajul digital ? 

Deoarece cele mai multe procese au devenit digitalizate si lumea devine din ce in ce mai mult axata pe tehnologie si IT, cererea pentru designeri de user interface si user experience se afla intr-o continua crestere. 

De asemenea, acest domeniu ofera diverse oportunitati de cariera dar si sansa de a lua parte la un proces de invatare continua si dezvoltare profesionala. Este un domeniu in care plictiseala nu isi are locul deoarece tehnologiile si tendintele se afla in continua schimbare, si exista mereu un nou lucru care asteapta sa fie descoperit si experimentat. 

Cand putem alege schimbarea profesionala ?

Raspunsul cel mai sincer la aceasta intrebare este - Oricand. In schimbarea profesionala varsta nu este un factor relevant si poti avea opotunitarea de a face reconversie fie ca ai 20, 30 sau 50 de ani. 

Vei fi tentat sa ramai in zona ta de confort si sa alegi sa ramai la un job in IT sau orice alt domeniu la care nu esti multumit pe deplin. Este important sa stii ca multi dintre manageri nu cauta in mod special experienta, ci atitudinea potrivita pentru un anumit job. De multe ori, managerii aleg o persoana care nu are foarte multe cunostinte in respectivul domeniu, dar este foarte motivata si dornica sa invete. 

Ce pasi trebuie sa urmezi daca iti doresti sa iti schimbi cariera catre UI UX design? 

Fie ca incepi o cariera de la zero sau te-ai hotarat sa iti schimbi vechiul job, amandoua implica timp si efort pentru a excela. 

Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a asigura o tranzitie cat mai usoara intre cele doua cariere. 

  1. Documenteaza-te despre fundamentele in UI UX design

Intelegerea notiunilor de baza in UI UX design va reprezenta o baza solida pentru tranzitia spre noua cariera. Inainte de a aprofunda alte elemente si subiecte mult mai tehnice, este important sa intelegi acele lucruri care constituie baza acestui domeniu. 

Iti recomand sa te documentezi despre principiile care promoveaza un design eficient, cum functioneaza ierarhia vizuala, coerenta in citire, utilizarea website-ului sau cum realizezi prototiparea. Aceste lucruri elementare, te vor ajuta sa intelegi mult mai usor alte subiecte cu un grad mai ridicat de dificultate. 

  1. Construieste un portofoliu 

Chiar daca nu ai inca o experienta vasta sau abilitatea de a crea proiecte avansate, incearca sa incluzi orice creatie intr-un portofoliu care sa iti puna in evidenta dorinta si talentul. Fa o selectie a creatilor care iti plac in mod special si care crezi ca iti pun in evidenta abilitatile dobandite. 

Acest portofoliu poate sa faca diferenta in ochii angajatorului deoarece cu siguranta acesta va observa potentialul ridicat de care lucrarile tale dau dovada. 

  1. Networking 

Crearea unor relatii cu persoane din domeniu este un factor important care se poate ajuta sa faci o tranzitie mai usoara in cariera ta. Este important sa intri in contact cu persoane din comunitatea de design UI UX pentru a primi sfaturi si indrumari de la persoane experimentate. 

Poti relationa prin intermediul evenimentelor dedicate designului, prin platformele de social media sau chiar prin forumuri online. Incearca sa construiesti realtii cu mai multe persoane deoarece in acest fel oportunitatile de angajare dar si sansele de a obtine informatii vor creste semnificativ. 

  1. Urmeaza cursuri sau studii relevante 

Pentru a dobandi si mai multe informatii si cunostinte care sa te ajute sa devii un expert poti apela la diferite cursuri. Daca vei obtine o certificare in domeniul de UI UX design vei putea sa realizezi proiecte mult mai ample si care necesita anumite cunostinte aprofundate. 

Un curs dedicat acestui subiect este cursul de UI UX design de la Traction Keys. Cu ajutorul lui vei putea avansa rapid la nivelul de expert pentru a deveni un designer complet de user interface si user experience.

Pe o perioada de 2 luni vei dobandi cunostintele si abilitatile necesare pentru a crea proiecte detaliate si impresionante. 

  1. Urmareste mereu trendurile in design 

Domeniul de UI UX design este intr-o continua evolutie. Pentru a ramane la curent cu toate schimbarile iti recomand sa urmaresti expertii din domeniu, blog-uri, podcast-uri dar si webinarii care au legatura cu industria. 

Dorinta de a ramane mereu la curent cu tendintele din domeniu va poate diferentia un UI designer sau un UX designer care se bazeaza doar pe informatiile invatate la inceputul carierei. Un angajator va observa cu siguranta atentia la detalii pe care o expui, dar si solutiile actuale pe care le aduci in cadrul proiectelor tale. 

  1. Cauta proiecte de freelancing si oportunitati de internship

Daca iti doresti sa ai un designer job, practicarea cunostintelor dobandite este un factor mult mai important in cariera de user interface si user experience. 

Cauta mereu oportunitati si proiecte reale prin care iti poti aplica abilitatile. Chiar daca poate in primele proiecte nu vei primi o plata care sa se satisfaca pe deplin, te asigur ca acestea iti vor consolida increderea profesionala dar si toata cariera in design. 

De asemenea, aceste proiecte spontane sunt benefice pentru orice designer deoarece stimuleaza creativitatea prin varietatea de subiecte si creatii la care vei lucra.  

Esti gata pentru un UI/UX designer job?

Indiferent din ce domeniu decizi sa faci reconversie profesionala, fie din domeniul IT, comunicare sau orice alt domeniu, iti recomand sa iti acorzi destul timp si sa investesti un efort considerabil pentru a realiza ce iti doresti. 

Cantareste bine fiecare decizie si nu te grabi. Chiar daca acest proces de schimbare a carieri poate parea unul dificil, vei vedea ca o cariera in UI UX design espre plina de proiecte diferite care iti vor pune creativitatea la incercare. 

Este important sa stii ca fiecare om se adapteaza diferit, si nu te grabi sa inveti toate cunostintele intr-un timp foarte scurt deoarece vei avea un timp limitat pentru a le pune in aplicare si pentru a le dobandi pe deplin. 

By

Cristi Fonea

September 2, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.