Introducere in UI/UX

De la Idee la Interfata: Cum Sa Devii un UI/UX Designer Inovator

Iti doresti sa fii tu cel care creeaza site-uri web si aplicatii interesante si unice din punct de vedere al UI UX design-ului? Care sunt pasii ideali de urmat?

By

Cristi Fonea

September 5, 2024

5 min read

De la Idee la Interfata: Cum Sa Devii un UI/UX Designer Inovator
Image Credits:

Freepik

Pentru a porni de la o idee sau un concept si a ajunge la un UI design calitativ si bine structurat este nevoie de anumite cunostinte in domeniu. 

Dar cum poti acumula aceste cunostinte? 

Unii designeri aleg poate sa urmeze cursuri specializare in designul UI UX sau un program de bootcamp, dar exista si designeri care aleg sa fie autodidacti si sa invete skill-urile necesare pe cont propriu.

Pentru a crea proiecte calitative si care sa impresioneze nu exista o cale corecta si altele gresite. Ai nevoie doar de o buna intelegere a teoriei si exersarea acesteia pana esti multumit pe deplin de rezultat. 

Cum poti transforma o idee in interfata ?

Acest proces de creare a unui user interface design, fie el un site web, o aplicatie pe mobile sau un software care sa fie concentrat in special pe utilizator poarta numele de design UI/UX. Acesta imbina procesul de proiectare a unei interfete creative si atractive in acelasi timp pentru utilizatori, cu usurinta de utilizare. 

Pentru a realiza un UI UX design de succes ai nevoie de o expertiza tehnica, de combinarea creativitatii dar si de o intelegere profunda a utilizatorului, iar toate acestea vor ajuta orice designer sa creeze proiecte unice care sa iasa in evidenta. 

Inainte de a realiza proiectul propriu-zis, fiecare designer ar trebui sa se gandeasca la urmatoarele intrebari de la care sa porneasca in procesul de creatie. 

  • Pentru cine voi crea acest produs? 
  • Care sunt lucrurile la care publicul se asteapta?
  • Care este scopul acestui produs? Sa informeze, sa vanda sau are rol doar de amuzament?
  • Ce diferentiator are produsul fata de cel al concurentei? 

Dar, trebuie sa stim mai intai care sunt pasii pe care oricine trebuie sa ii parcurga pentru a ajunge sa creeze astfel de design-uri inovatoare care sa impresioneze utilizatorii. 

Cum poti deveni un UI UX designer care sa creeze inovatii?

Un design UI UX are ca scop principal asigurarea unei experiente pozitive utilizatorilor, pentru a-i incuraja sa devina clientii unui brand sau a unui produs. Un UX designer este responsabil cu functionalitatea interfetei in timp de un UI designer se ocupa cu aspectul general al acesteia. 

Daca gasesti acest subiect intersant, afla cum poti deveni si tu un UI UX designer. 

  1. Intelegerea conceptelor de baza din UX design 

Cea mai importanta parte a unui design de succes o reprezinta experienta pe care un utilizator o are. Astfel, un aspect important al acesteia este ca un desginer sa inteleaga exact procesul unui design UX dar si ce principii esentiale include. 

Designul UX se bazeaza pe crearea unei experiente stabile care sa satisfaca nevoile si dorintele utilizatorilor. Pentru a realiza un proiect care sa le satisfaca este nevoie in principal sa intelegem psihologia utilizatorului si motivele pentru care acestia actioneaza in diferite moduri si pentru care continua sa interactioneze cu un anumit site.

  1. Dezvoltarea unui simt al observarii in design 

Nu este de ajuns doar sa inveti principiile de baza pentru a realiza un design complex si unic. Daca iti doresti sa avansezi si sa treci la nivelu urmator, este necesar sa vezi cu un ochi critic alte design-uri ale site-urilor sau ale aplicatiilor preferate. 

Iti recomand sa intri pe site-ul tau preferat si sa observi care sunt elementele care functioneaza cel mai bine pentru tine ca utilizator. Care element te atrage cel mai mult, combinatia de culori, font-ul sau design-ul in sine?

Este important sa acorzi atentie fiecarui element si spatiu pentru a observa care dintre acestea functioneaza si care nu. Vei vedea ca acestea te vor ajuta sa iti formezi o opinie despre ce ar trebui sa incluzi in proiectele tale viitoare. 

  1. Investirea in tool-urile de design potrivite 

Pentru ca ideile tale sa devina realitate ai nevoie de anumite tool-uri de proiectare care sa te ajute in procesul de creatie. Acestea te vor ajuta sa pui in aplicare tot ceea ce ai invatat pana atunci. 

Exista o serie de tool-uri disponibile oricui, printre cele mai cunoscute dintre acestea se numara Figma, Sketch sau Adobe XD.  

Figma reprezinta cel mai nou software de design UI UX pe piata, devenind rapid un tool iubit de multi designeri. Este un intrument de proiectare si prototipare pentru creatiile digitale. 

Sketch, o aplicatie pentru macOS, este destinata designului digital si este preferata de desgineri pentru capacitatile sale de plugin dar si pentru interfata sa foarte intuitiva. 

Adobe XD a fost initial creat pentru UI designeri, iar cea mai buna parte al acestui instrument este ca serviciile sale sunt gratuite si permite proiectarea unor prototipuri cu usurinta. 

  1. Urmarea unui curs specializat in UI UX 

Daca esti pe deplin hotarat in privinta acestui domeniu in care vrei sa activezi, sau doar iti doresti sa afli mult mai multe despre UI UX design, te sfatuiesc sa urmezi un curs de specialitate. 

Nimic nu se compara cu invatarea de la mentori cu experienta care iti pot arata care sunt secretele acestui domeniu in continua schimbare. Cu ajutorul unui curs vei putea aprofunda informatiile deja acumulate pe parcursul invatarii pe cont propriu, dar vei putea aplica in cazuri si proiecte reale. De asemenea, vei avea parte si de un feedback personalizat adaptat fiecarui proiect realizat si ai ocazia sa inveti rapid si aplicat fiecare element. 

Daca nu stii niciun curs din domeniu, iti recomand sa citesti si despre cursul pe care Traction Keys il pune la dispozitie pentru UI UX designeri. Intr-o perioada de 2 luni, acest curs te va ajuta sa devii de la junior la avansat prin cursuri dedicate unor subiecte importante. 

  1. Construirea unui portofoliu complex

Pentru a deveni un UI UX designer complet trebuie sa ai un portofoliu complex care sa iti puna in evidenta toate skill-urile acumulate pana in prezent. 

Daca nu ai realizat niciun proiect pana acum si iti doresti totusi sa ai un protofoliu, iti recomand sa descarci cateva kit-uri de UI design care sa te ajute in realizarea lui. Aceste kit-uri UI reprezinta componente de design pre-made si contin elemente vizuale importante pentru un design al interfetei cum ar fi butoane, font-uri, pictograme si altele. 

Iti recomand sa analizezi kit-urile de la Uinkits, care pot fi un bun inceput pentru proiectele tale si mai ales pentru crearea portofoliului. Pe langa aceste kit-uri, UInkits pune la dispozitie si un design system pentru Figma. 

  1. Cere feedback in orice proiect 

Poate nu te-ai gandit niciodata la asta, dar feedback-ul negativ poate fi uneori mai folositor decat cel pozitiv. El te poate ajuta sa iti imbunatatesti mereu abilitatile dar si sa crezi mereu produse mai bune cu caracteristici noi. 

Nu te lasa descurajat de feedback-ul negativ si foloseste-l pentru a iti imbunatati constant creatiile. Este important sa tii minte ca aceste abilitati nu se pot imbunatati peste noapte, ci este necesar sa acorzi timp si sa depui un efort pentru a progresa in cariera de UI UX designer. 

Esti gata de devii un UI UX designer inovator? 

Sper ca aceste informatii ti-au fost de ajutor si au reusit sa raspunda la cateva intrebari pe care le ai in privinta acestui domeniu. 

Nu uita ca oricine poate deveni un UI UX designer daca iti doreste cu adevarat. Cauta cele mai bune surse de unde iti poti lua informatia, pentru a fi sigur ca aceste cunistinte iti vor fi de folos pe parcursul carierei tale!

Asa ca, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design si da startul unei cariere de succes!

By

Cristi Fonea

September 5, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.