Introducere in UI/UX

Ce este Figma? Introducere in Figma

Figma a devenit instrumentul esential pentru designul UI/UX modern. Afla mai multe despre ce este Figma si descopera cum poate fi folosit si de cine.

By

Cristi Fonea

July 3, 2024

5 min read

Ce este Figma? Introducere in Figma
Image Credits:

Figma

Figma – instrumentul esential pentru designul UI/UX modern – fie ca este vorba de crearea unor bannere simple sau de un design complet al unei aplicatii mobile sau website-uri.

Dar Figma nu numai ca este extrem de usor de folosit, dar si ofera functionalitati puternice si avansate care ne permit sa dezvoltam design-uri de produse digitale, de la ideatie la codare pana la lansare. Totul in Figma! Tocmai de aceea, Figma nu este doar un software pentru designeri UI/UX, ci este utila si pentru foarte multi specialisti IT.

Cum a reusit Figma sa devina ce este astazi? Ce face diferit fata de celelalte instrumente de design? De unde vine aceasta popularitate? Afla mai multe despre ce este Figma, cum poate fi folosit, de cine poate fi folosit si descopera cum poate sa transforme procesul nostru de design. 

Ce este Figma?

Figma este o platforma de design si prototipare de interfete si ecrane a produselor digitale – aplicatii mobile, site-uri web, si platforme de dashboard. Si mai mult, Figma ne da posibilitatea sa utilizam proiectarile pentru demonstratie, testare, si chiar si dezvoltare. 

Intr-adevar, initial Figma trebuia sa fie o alternativa a Photoshop-ului. Dar pe langa faptul ca Figma a evoluat intr-un software complet de creare a platformelor, se diferentiaza de Photoshop si toate celelalte produse Adobe printr-un singur lucru: Figma este cloud-based si web-based. Tocmai de aceea, noi putem sa accesam fisierele noastre Figma de oriunde – ne trebuie doar conexiune la internet. 

Dar ce a contribut mult la succesul si popularitatea platformei este ideea de comunitate. Prin Figma Community, toti designerii se pot ajuta reciproc prin distribuirea a diferitelor resurse de design – fie plugins, templates, elemente de design, sisteme de design, si multe altele. Aceste resurse pot fi descarcate in aplicatie si introduse pur si simplu in proiectele noastre. Cu alte cuvinte, Figma Community este ca un Github pentru UI/UX designeri. 

Cine poate folosi Figma?

Desigur, Figma este folosit in cea mai mare parte de UI/UX designeri. Dar cel mai bun lucru legat de acest software este ca poate fi folosit de oricine. Datorita usurintei si accesibilitatii platformei, oricine persoana – antreprenori care vor sa-si lanseze business-ul, marketeri care vor sa creeze landing pages, chiar si designeri care folosesc alte software-uri de design, si asa mai departe. 

Figma este folosit si de branduri mari, cum ar fi Zoom, Uber, Slack, si asa mai bine. Aceasta arata tocmai ca Figma este un software extrem de puternic si avansat care sa faciliteze chiar si proiectele monstru cu multe ecrane si resurse.

Dar Figma este perfect pentru echipele care lucreaza in colaborare caci faciliteaza distribuirea fisierelor si editarea lor in timp real si simultan de catre toti membrii. Aceasta este functionalitatea care i-a facut pe multi UI/UX designeri si manageri de produs sa foloseasca Figma. Realitatea este ca foarte multe platforme de design si prototipare nu au introdus aceasta caracteristica inca – sau pur si simplu nu la capacitatea pe care Figma a reusit sa o aiba. 

Cu atat mai mult, noi putem sa introducem UI Kit-uri, sisteme de design, si alte template-uri care includ elemente de design care pot fi usor de editat si refolosit in mai multe proiecte. Si partea cea mai buna a acestor resurse este ca ori putem sa le construim noi sau putem sa le achizitionam si sa le customizam usor. 

De ce ar trebui sa folosim Figma?

Figma este una din cele mai versatile platforme de design – deja am stabilit asta. Popularitatea lui vine de la ideea ca ei au reusit sa creeze o platforma usor de folosit dar care include tot ce este nevoie pentru a crea un proiect complet. In alte cuvinte, Figma ofera posibilitatea de a construi un design de 2-3 ecrane sau chiar si postari de Instagram, dar putem si sa dezvoltam un proiect monstru de 100 de ecrane si pagini pentru companii mari. 

Acestea sunt beneficiile Figma:

  • Colaborare in timp real
  • Automatizarea taskurilor prin intermediul plugin-urilor
  • Acces bazat pe cloud sau browser
  • Crearea de sisteme de design care pot fi reutilizate
  • Stabilirea stilurilor care pot fi schimbate in tot fisierul imediat
  • Animare inteligenta si usor de conectat
  • Crearea de interactiuni
  • O platforma de design pentru orice – de la idee la design la dezvolare si lansare

Preturi Figma

Figma ofera mai multe planuri, in functie de nevoile noastre, volumul de munca, si chiar si functiile de colaborare. Dar unul din avantajele pe care Figma ni le ofera este planul lor gratis (starter) caci ne da posibilitatea sa accesam platforma fara a fi necesar sa facem o investitie initiala. Plus, este perfect pentru studenti si designeri care sunt la inceput de drum.

Preturile pentru Figma sunt stabilite in urmatorul fel:

  • Starter: gratuit – Maxim 2 editori, 3 proiecte, si stocare nelimitata. 
  • Profesionist: 15 USD/editor pe luna – proiecte nelimitate, versiuni nelimitate, proiecte private cu invitatie
  • Organizatie: 45 USD/editor pe luna – sisteme de design profesionale, echipe centralizate, plugin-uri private, securitate avansata.

Daca esti UI/UX designer sau vrei sa devii unul, sigur o sa te lovesti de Figma. Este instrumentul modern in industrie si este in plina crestere, asa ca iti recomandam sa inveti cum sa folosesti Figma cat mai rapid! 

Asa ca inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design pentru a invata cum se foloseste Figma! 

By

Cristi Fonea

July 9, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.