Introducere in UI/UX

Ce este UI Design? Ce face un UI Designer?

Designul UI reprezinta crearea aspectului vizual al interfatei de utilizator. Afla totul despre UI design, ce este un UI designer, si salariul unui UI designer.

By

Cristi Fonea

June 10, 2024

5 min read

Traction Keys - Ce este UI Design
Image Credits:

Unsplash

In spatele tuturor business-urilor de success este un UI design care i-a impresionat pe consumatori! 

Care este primul lucru pe care-l observam cand intram pe un nou website sau aplicatie mobila? Exact – cum arata acestea – de la butoane, la meniu, si alte elemente cu care noi interactionam cand folosim o platforma. Adobe chiar a si constatat ca 38% din utilizatori isi pierd interesul intr-un produs daca interactiunea cu website-ul sau aplicatia mobila nu este satisfacatoare, sau pur si simplu daca nu arata bine – atat de important este designul UI.

Ce este UI Design?

Designul UI reprezinta crearea aspectului vizual al interfatei de utilizator. In alte cuvinte – modul in care arata un produs digital si ceea ce vedem si cu ce interactionam noi. Sunt elementele vizuale de pe prima pagina ale unui website sau aplicatie. Sau chiar si touchpad-ul masinii noastre pentru a ajusta temperatura sau a schimba melodia.

UI design se refera la crearea unei platforme interactive, asigurandu-se in acelasi timp ca produsul este cat mai intuitiv si placut din punct de vedere vizual. Este arta de a alege paleta de culori perfecta care ne ajuta sa iesim in evidenta. Fontul potrivit. Imaginile estetice. Animatiile cool. Si toate celelalte elemente care il fac pe utilizator sa fie uimit. 

Procesul de UI design nu este doar despre cum se potriveste fiecare buton sau fiecare iconita impreuna. Ci si despre cum se integreaza toate acestea cu brandul nostru si cu nisa noastra. Daca stam sa ne gandim, designerii UI sunt adevaratii artisti in procesul de design al produsului nostru digital.

Ce este un UI Designer?

Un UI designer este cel care creeaza interfata grafica a utilizatorului pentru un website, o aplicatie, sau orice alte dispozitive digitale. Tocmai de aceea, sarcinile unui designer UI este sa-si foloseasca creativitatea si alte principii ale designului ca sa proiecteze ecranele acestor produse digitale care faciliteaza interactiunea noastra cu compania – de la butoane, meniuri, bare de progres, si asa mai departe. 

In acelasi timp, un designer UI lucreaza in concordanta cu comportamentul uman. Cum asa? Priveste-o in felul urmator. O interfata buna necesita foarte putin efort – mintal, emotional, dar si din punct de vedere navigational. Gandeste-te la toate aplicatiile populare de acum. Cand le-am instalat, toate elementele aveau un sens intre ele si a fost extrem de usor sa ajungem de la punctul A la punctul B – era pur si simplu intuitiv. 

Un UI designer este cel care se ocupa ca toate acestea sa se intample. Ei se gandesc la noi, ca si utilizatori umani, si folosesc elemente care ne sunt evidente – prin tipare, spatiere sau culoare pentru a ghida utilizatorul. 

Ce face un UI Designer?

Intr-adevar, un UI designer se ocupa de construirea ecranelor produselor digitale. Dar ce pasi trebuie sa parcurga acel designer pentru a se asigura ca interfata utilizatorului este intuitiva si placuta vizual?

  1. Tipografia: Stilul si aspectul fontului – arta de a face textul lizibil, usor de citit si atragator.
  2. Teoria Culorilor: Concepte si principii ale culorilor si modul in care acestea se potrivesc, se amesteca si se contrasta.
  3. Prototipul: O simulare a produsului final care poate fi folosit pentru testare si pentru a obtine feedback. 
  4. Wireframe: Scheletele initial al unui produs digital care ilustreaza cum si unde sunt asezate elementele functionale ale unei interfete. 
  5. Accesibilitate: Conceptul care verifica daca un produs poate fi utilizat si de catre toate persoanele cu abilitati.
  6. Permisivitate: Caracteristica unui element care ajuta utilizatorul sa inteleaga cum poate interactiona cu acesta.

Conform cercetarilor celor de la Zippia privind CV-urile reale ale designerilor UI, principalele sarcini pentru care ai putea fi responsabil includ:

  • Crearea si proiectarea interfetei utilizatorului pentru website-uri, aplicatii, si alte produse digitale.
  • Testarea si optimizarea noilor design-uri pe toate dispozitivele;
  • Administrarea prototipurilor in wireframe-uri;
  • Selectarea si aplicarea de elemente de design – culori, fonturi, stiluri grafice;
  • Crearea ghidurilor de stil pentru consistenta brandului nostru;
  • Colaborarea continua cu designerii UX, echipele de dezvoltare si managerii pentru imbunatatirea continua a interfetei.

Salariul unui Designer UI

Desigur, salariul unui UI designer depinde de orasul in care te afli, nivelul tau de experienta si chiar si de compania pentru care lucrezi. Cu toate acestea, job-ul de UI designer a devenit extrem de cautat, ceea ce duce si la un salariu mai ridicat. Conform Jooble RO, acestea sunt salariile medii pentru UI designeri: 

Junior UI Designer: 2.500 EUR/luna 

Mid UI Designer: 3.400 EUR/luna

Senior UI Designer: 4.500 EUR/luna

Daca esti pasionat de UI design si vrei o cariera in acest domeniu, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design si vei avansa rapid spre nivelul de expert, devenind un designer UI/UX complet.

By

Cristi Fonea

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.