Introducere in UI/UX

Ce este un Sistem de Design?

Creeaza un produs digital rapid, creativ si atractiv cu ajutorul unui design system. Asigura coerenta vizuala si imbunatateste experienta utilizatorilor!

By

Cristi Fonea

August 14, 2024

5 min read

Ce este un Sistem de Design?
Image Credits:

Freepik

Daca iti doresti sa iti optimizezi website-ul sau chiar sa proiectezi unul mult mai rapid si mai creativ, atunci un sistem de design poate fi solutia de care website-ul tau are nevoie pentru a atrage cat mai multi utilizatori. Deoarece dezvoltarea unui website reprezinta un proces care necesita timp si efort, aparitia unui sistem de design a devenit o necesitate in construirea proiectelor inovatoare. 

Ce este un Sistem de Design in UI/UX? 

Design system -  reprezinta un ansamblu de elemente UI ce sunt pre-facute si pre-proiectate, insotite de ghiduri detaliate. Aceste seturi de elemente, pot fi refolosite pentru a dezvolta site-uri web si aplicatii infinite. 

Un sistem de design este responsabil de mentinerea coerentei vizuale precum si a limbajului vizual ce alcatuiesc produsul digital. Nu este doar o colectie de elemente vizuale, ci si o idee de design care ajuta la definirea identitatii vizuale a unui website, produs sau brand si ghideaza experienta pe care utilizatorii o au atunci cand viziteaza un site web al unui brand. 

În orice proces de dezvoltare, indiferent de domeniul de activitate cel mai important pas il reprezinta proiectarea. Un design system eficient poate asigura coerenta si eficienta in procesul de creatie, ghidand echipele de design si produs. 

Traction Keys pune la dispozitie un curs UI UX design, in cadrul caruia poti afla mai detaliat despre ce este un sistem de design dar si despre multe alte subiecte din domeniul UX UI. Consulta cursurile oferite de acestia si dezvolta-ti cariera in UI/UX design 

Care sunt beneficiile implementarii unui Sistem de Design? 

Implementarea unui sistem de design, poate aduce o serie de beneficii care iti pot imbunatati modul in care compania este perceputa de utilizatori: 

  • Consecventa 

Consecventa aduce un beneficiu din punct de vedere vizual si poate facilita utilizarea mai indelungata a produselor. Astfel, aceleasi modele se vor utiliza in toate produsele ce vor fi proiectate. 

Spre exemplu, utilizatorii de cele mai multe ori nu observa faptul ca aplicatiile sunt realizate de echipe diferite de design. Acestia se asteapta ca toate functiile si aplicatiile proiectate sa functioneze foarte asemanator. Din aceasta cauza, este indicat sa utilizati aceleasi componente pentru a imbunatati retentia utilizatorilor. 

  • Eficienta 

Cu ajutorul unui design system, se reduce timpul necesar dezvoltarii de noi elemente, oferind mai mult timp echipelor pentru a se concentra pe alte aspecte mai importante ale design-ului final. In acest fel productivitatea va creste, ceea ce inseamna ca mai putini oameni vor putea construi mai multe elemente in acelasi timp, pentru un cost redus. 

  • Calitate 

Prin sisteme de design complexe, produsul final are o calitate ridicata iar experienta de utilizator este imbunatatita.

O echipa dedicata, formata din designeri specializati, lucreaza impreuna la proiectarea unui design system si se va asigura ca acesta se ridica la cele mai inalte standarde. 

Acest sistem de design este utilizat de mai multe echipe de proiectare, astfel ca cu cat acesta este testat in mod repetat de diferite echipe cu atat sistemul va avea o calitate mai ridicata. 

  • Colaborare

Sistemul de design functioneaza ca un punct de referinta comun, facilitand procesul de creare si o comunicare eficienta in echipa. 

Cu ajutorul unui design system pus la punct, fiecare membru al echipei poate intelege rapid fiecare element si se poate concentra pe propriile proiecte. Acest lucru asigura un mediu de lucru linistit si care faciliteaza crearea de produse de o calitate inalta intr-un timp scurt relativ scurt. 

  • Scalabilitate 

Multe dintre companii intampina anumite probleme atunci cand adopta alte produse. Adaugarea de noi caracteristici si produse va creste complexitatea si va necesitatea implicarea mai multor specialisti care sa indeplineasca nevoile utilizatorilor. Cu ajutorul unui design system, veti putea proiecta mai multe elemente si produse fara a mari echipa.

Un sistem de design bine dezvoltat cu elemente complexe poate facilita adaptarea la schimbarile din piata, fiind usor de modelat in functie de cerintele utilizatorilor.

Cum construiesti un sistem de design in UI UX? 

Un design system bine organizat reprezinta un instrument puternic pentru echipele care isi doresc sa dezvolte proiecte eficiente.

Pentru a accelera fluxul de lucru este necesara stabilirea unui limbaj comun si a unei biblioteci de componente reutilizabile pentru a ajuta echipa sa depuna un efort mai mare asupra rezolvarii problemelor utilizatorilor. 

Pentru a verifica daca sunteti pe drumul cel bun in dezvoltarea sistemului dvs. de design va prezentam pasii necesari dezvoltarii unui sistem de design: 

  1. Pregateste terenul

Inainte de a incepe procesul de creare a componentelor si a modelelor este foarte important sa cautati motivele pentru care construiti un design system si ce probleme urmariti sa rezolvati. Pentru a gasi raspunsurile de care ai nevoie este necesara urmarirea acestor intrebari cheie: “De ce imi doresc un sistem de design?”, “Ce probleme specifice imi doresc sa rezolve?”.

  1. Compune o echipa echilibrata

Pentru a te asigura ca dezvolti un sistem de design detaliat si calitativ, care sa indeplineasca toate nevoile utilizatorilor este necesara o echipa echilibrata care sa aiba in vedere toate aspectele din cadrul procesului de dezvoltare. Ai nevoie de un Manager de proiect, de un designer, un developer, tester, expert in dezvoltarea design-ului interactiv, dar si de oameni care sa se ocupe de marketing si scrierea de continut pentru a livra un produs complet. 

  1. Analizeaza elementele deja existente

Dupa stabilirea clara a obiectivelor, trebuie acordata o atentie sporita elementelor si produselor deja existente. Este bine sa realizati un catalog cu toate componentele pe care le utilizati deja, culori, stiluri de text, icon-uri care iti pot servi drept punct de plecare in dezvoltarea propriului design system. 

  1. Stabiliti combinatiile de culori

Alegerea culorilor este un aspect important in design si pot avea un impact asupra produsului final. Testati diferite combinatii de culori si consultati palete de culori pentru a gasi o combinatie care sa completeze perfect ideea voastra de design. 

  1. Dezvoltarea componentelor de UI

Odata ce ati analizat elementele si ati creat un drum pe care sa-l urmati, urmeaza sa devina realitate. astfel, trebuie construite componentele de UI cu ajutorul codurilor (HtML/Css/Javascript) sau anumite instrumente de design cum ar fi Figma. Acordati atentie tuturor elementelor si asigurati-va ca acestea se pot adapta tuturor dimensiunilor de ecrane. De asemenea, in acest pas este necesara testarea functionalitatilor si analizarea aspectului vizual. 

  1. Imbunatatirea constanta

Proiectarea unui design system nu se rezuma doar la partea de inceput. Odata dezvoltat, acest sistem are nevoie de imbunatatire continua pentru a asigura o experienta de utilizare cat mai adaptata nevoilor utilizatorilor. Includeti de asemenea si feedback-ul primit si urmariti tendintele din domeniu. 

Inscrie-te la un curs de UI/UX design pentru a afla mai multe!

Construirea unui sistem de design complex care sa indeplineasca nevoile utilizatorilor si care sa se ridice la asteptarile acestora poate fi un proces care necesita timp si un efort considerabil din partea unui designer de UI/UX.

Pentru a decoperi mult mai multe informatii despre realizarea unui sistem de design, dar si alte componente ale design-ului UI/UX punem la dispozitie un curs UI UX design. Prin intermediul acestora te vom invata tot ce presupune cariera de UI/UX designer si cum iti poti crea produse de succes!

Inscrie-te acum la cursul nostru de design si vei invata ce este un sistem de design si cum se construieste unul.

By

Cristi Fonea

August 19, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.