Introducere in UI/UX

Ce este un Web Designer si Ce Face Acesta?

Un web designer creeaza un site din punct de vedere vizual. Acesta se ocupa atat de aspectul site-ului, cat si de experienta utilizatorului.

By

Cristi Fonea

July 29, 2024

5 min read

Ce este un Web Designer si Ce Face Acesta?
Image Credits:

Unsplash

Website-ul unei companii este de multe ori prima interactiune pe care un potential client o are cu aceasta. Ca intre oameni, o prima intalnire trebuie sa lase o impresie placuta.

Profesia de web designer este una dintre cele mai cautate in zilele noastre. Conform estimarilor Biroului de Statistica a Muncii din SUA, cererea va creste cu 8% pana in 2029. Asa ca, este momentul perfect sa te specializezi in design UX UI design.

Ce este un web designer?

Un web designer creeaza site-uri de la zero sau le imbunatateste pe cele existente. El se ocupa mai mult de partea vizuala a site-ului si de experienta pe care o ofera utilizatorului. Un web designer este responsabil pentru aranjarea informatiei pe ecran, pentru elementele de design UI UX, pentru a translata povestea clientului in website.

Web designerul lucreaza in stransa legatura cu clientul pentru care creeaza. Aceasta colaborare evidentiaza informatiile cele mai importante care trebuie neaparat sa iasa in evidenta. Mai mult de atat, aceasta colaborare ajuta la intelegerea obiectivelor clientului, astfel site-ul va deveni o extensie a brandului. 

De asemenea, un web designer lucreaza continuu alaturi de echipa de strategie si comunicare pentru a se asigura ca site-ul este in conformitate cu toata strategia brandului, pentru a fi un tot unitar.

Ce face un web designer?

Pe scurt, un web designer combina elemente precum texte, imagini, video-uri, animatii pentru a crea un web site armonios in concordanta cu specificul clientului. De fapt, un web designer are mult mai multe responsabilitati:

1. Prototipeaza un Website

Un web design bun este unul curat. De obicei, site-urile sunt formate din header (sectiune in care se afla meniul, logo-ul, bara de cautare, etc.), above the fold (ceea ce se vede pe ecran cand deschizi site-ul pentru prima data), below the fold (ceea ce se vede cand utilizatorul da scroll) și footer (locul in care se afla date de contact si alte resurse). 

Web designer-ul creeza asezarea tuturor acestor sectiuni pe web site-ul clientului. Acesta parte din proces poate fi facuta in Figma, Adobe Photoshop sau Abobe Ilustrator. Cu ajutorul acestor software-uri designerul poate crea mock-up-uri statice pentru a prezenta clientului modul in care va arata site-ul la final. 

Web designerul face variantii ale designului pentru ca site-ul sa poata fi vizualizat corect atat pe desktop, cat si pe mobil, adica se asigura ca designul este responsive si poate fi vizualizat pe orice tip de device.

2. Planifica Structura unui Website

Un web designer stabileste categoriile de informatii care se vor gasi in meniul site-ului astfel incat navigarea sa fie intuitiva. Cantitatea de informatie este mare pe un web site, scopul acestuia fiind informativ de multe ori, asa ca designerul o grupeaza pe toata in categorii in meniul site-ului.

3. Folosește Platforme Low-Code/No-Code

Cunostiintele de scriere a codului sunt folositoare pentru un web designer pentru a înțelege mecanismul de functionare al unui website, dar nu sunt impedios necesare. 

Cu un design UI UX bun, un web designer poate folosi apoi platforme low-code/no-code precum WordPress, Elementor sau Webflow pentru a transpune designul machetat intr-un format funcțional.

4. Tine Cont De Principiile De Design UI UX  

UI Design reprezinta interfata de web design. Ierarhia informației, contrastul de culori, dimensiunea textului și fonturile sunt cateva aspecte pe care un web designer le are in vedere cand creeaza un design lizibil.

UX Design reprezinta experienta pe care o are un utilizator pe site. Elementele de UX precum butoanele, pozitia meniului, pozitia barei de cautare, etc. faciliteaza navigarea utilizatorului si constituie responsabilitatea unui web designer.

Care Este Diferenta Dinte Un Web Designer, Un Web Developer Si Un Graphic Designer?

In designul digital exista, in principal, trei profesii a caror specific este neclar. Cele trei sunt profesii diferite, cu indatoriri diferite. Ele merg mana in mana pentru a crea un website care atrage atentia si complet functional. 

Iata diferentele dintre un web designer, un web developer si un graphic designer:

  1. Web Designer

Un web designer se ocupa de aspectul vizual al site-ului si de experienta utilizatorului. Acesta are grija cva aspectul sa fie curat, creativ, sa reflecte specificul clientului, sa fie usor de navigat si sa aiba un design responsive. 

  1. Web Developer

Un web developer scrie codul care face site-ul să funcționeze. Acesta se foloseste de limbaje de programare precum JavaScript, PHP, Python pentru a transforma designul imaginat de web designer intr-un site complet functional.

  1. Graphic Designer

Un graphic designer creeaza materiale statice, cu care utilizatorul nu interactioneaza, spre deosebire de un site. Designul facut de un graphic designer este de cele mai multe ori permanent, nu trebuie actualizat. In schimb, site-ul trebuie actualizat constant cu noi informatii.

Abilitati necesare al unui Web Designer

Un web designer are atatea responsabilitati, pe cate abilitati. Job-ul este unul complex ce imbina mai multe cunostiinte si abilitati pe care le vei maestri cu ajutorul cursului nostru de UI UX design de la Traction Keys unde vei invata tot ce ai nevoie pentru a crea website-uri functionale.

Principalele abilitati necesare ca web designer sunt:

  1. Cunosterea Principiilor De Baza In Design 

Esenta unui web design poate fi rezumata in 12 principii. Ele se numesc principiile lui Gestalt.

Principiul simplitatii: Ochiul percepe un design simplu ca organizat. Acesta este de asemenea, mai usor de procesat.

Principiul inchiderii: Ochiul are tendinta de a cauta pattern-uri si a completa forme pentru a crea forme complete.

Principiul simetriei: Oamenii cauta sa organizeze elementele in functie de un centru, pentru a le grupa si a crea ordine unde nu exista

Principiul forma/fond: Un element poate fi perceput ca forma in sine sau ca fundal. Ochiul separa imaginea de fundal pentru a o putea procesa

Principiul conexiunii: Grupam elementele pentru a forma perechi si a organiza componentele.

Principiul incadrarii: Gruparea elementelor in cadre sau chenare pentru a organiza informatia.

Principiul proximitatii: Grupam elementele pozitionate in proximitate pentru a forma perechi. Cantitatea de spatiu alb dintre elemente le grupeaza. Daca este putin spatiu alb intre elemenete vor fi considerate grupuri.

Principiul continuitatii: Ochiul uman urmareste elementele puse in linie, ca un sir, o enumeratie.

Principiul destinului comun: Elementele care par a avea aceeasi miscare se presupun a ajunge in acelasi punct final, au un destin comun.

Principiul paralelismului: Elementele plasate paralel vor fi percepute mai usor ca grup decat cele plasate aleatoriu.

Principiul similaritatii: Elementele similarte vor fi percepute impreuna.

Principiul focalizarii: Elementele diferite vor iesi in evidenta fata de restul designului.

Principiul experientei anterioare: Elementele vor fi percepute in functie de experientele traite anterior. Spre exemplu, daca intr-un design va aparea un element rosu, atunci omul il poate percepe drept pericol.

Un curs web design UI UX te va invata totul despre aceste principii, dar si despre alinieri, spatiu alb, unitate in design, contrast, gruparea si ierarhizarea elementelor. 

  1. Stapanirea Principiilor De Baza In Designul UI UX

Un web designer cunoaste principiile de UX UI Design precum: cea mai buna pozitionare a elementelor pe ecran in functie de harta locurilor de interes (heat-map), butoanele cele mai necesare pentru navigare si locurile unde informatia nu trebuie plasata pentru a nu fi ignorata. 

Aceste abilitati se pot deduce prin experienta cu A/B testing. Acesta tactica permite unui web designer sa testeze abordarile pentru a vedea exact ce functioneaza si ce nu.

  1. Fluenta Software-urilor De Editare

Programele de editare sunt obiectul muncii unui web designer. In lumea digitala, creionul si hartia au fost inlocuite de canvas si pen tool in Photoshop sau Illustrator. Fiecare program de editare are specificul lui. De exemplu, Photoshop vs Figma. Photoshop este folosit pentru a face vizualuri de social media, bannere online si editarea imaginilor, pe cand Figma este folosit pentru design UI UX.

Un curs design te invata soft-uri de editare precum Figma, Sketch sau Abobe XD de la zero. Cursul te poate ajuta indiferent de nivelul tau de experienta in programele de editare sau design. 

 

Cum sa devii web designer?

Parcursul fiecaruia este diferit. Acest curs web design de la Traction Keys iti poate pune bazele teoretice cu care apoi iti poti exersa abilitatile practice. In cadrul cursului fiecare participant isi va crea un portofoliu care reflecta personalitate sa si stilul de lucru. 

Cu acest portofoliu si bagajul de cunostiinte acumulate in urma cursului, poti aplica la orice oportunitate iti surade. Contacteaza persoanele pe care le apreciezi si care te inspira si prezinta munca valoroasa pe care o poti face.

Un alt drum pe care il poti parcurge pentru a-ti indeplini visul este acela de a deveni freelancer. Cu abilitatile acumulate pe parcursul cursului de web design de la Traction Keys iti poti crea un site personal unde sa incepi sa te promovezi pe tine si munca ta. 

Dacă iti place sa analizezi fiecare website pe care il navighezi si te gandesti cum ai imbunatati tu experienta de utilizator pe ele, atunci cursul nostru este pista care te lanseaza spre job-ul tau de vis. Software-urile de editare vor fi locul tau de joaca. 

Transforma-ti hobby-ul in job aplicand la un curs de UI UX design de la Traction Keys unde vei invata tot ce ai nevoie pentru a crea un website!

By

Cristi Fonea

August 2, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.