Introducere in UI/UX

Ce este UX Design? Ce face un UX Designer?

UX design se refera la experienta pe care o au utilizatorii cand interactioneaza cu un anumit produs. Afla totul despre UX design si ce face un UX designer.‍

By

Gabriel Pana

June 12, 2024

5 min read

Traction Keys - Ce este UX Design
Image Credits:

Unsplash

La baza fiecarui website sau aplicatie este utilizatorul nostru. Si, pentru a dezvolta un produs digital de succes trebuie sa intelegem exact cine sunt acestia. Nevoile lor. Preferintele. Interesele. Chiar si frustrarile si minusurile lor. Totul pentru a crea o experienta intuitiva si placuta cand folosesc produsele noastre digitale – designul UX

Ce este UX Design?

UX se refera la experienta pe care o au utilizatorii nostri cand interactioneaza cu website-urile, aplicatiile, si alte produse digitale create de noi. In alte cuvinte, UX designul reprezinta crearea unui produs pentru utilizator.

Dar in ciuda termenului de “design”, acesta nu are chiar legatura cu aspectul unui produs. Din contra! Designul UX este despre functionalitatea unui produs. Despre cum utilizatorii nostrii se simt atunci cand folosesc produsele noastre. Despre crearea unor trasee intuitive si eficiente. Dar si despre intelegerea si anticiparea nevoilor utilizatorilor nostrii si asigurarea ca produsul atinge asteptarile lor. 

Toate acestea au scopul ca utilizatorii vor putea trece prin fiecare proces fara a depune un efort – de cand au intrat prima oara pe website-ul sau aplicatia noastra pana cand ajung la utilizarea completa a produsului. Asa ca, designul UX se refera la crearea produselor cu utilizatorul in minte mereu.

De exemplu: Sa zicem ca faci cumparaturi online pentru a cumpara haine noi. Cat de usor este sa gasesti acel tricou albastru pe care ti-l doresti? Procesul de finalizare al comenzii este usor sau iti da batai de cap? Toate acestea reprezinta “UX” – experienta utilizatorului. 

Cine a Inventat UX Design?

Chiar daca acest concept este destul de nou, el a fost de fapt introdus inca din 1995 de Don Norman – un designer si om de stiinta. El este cunoscut acum sub numele de “Tatal UX Designului”, fiind si prima persoana care a detinut prima oara job-ul de “UX Designer” atunci cand s-a alaturat companiei Apple. 

„Am inventat termenul (UX) pentru că am considerat că termenii de “interfața umană” (human interface) și “ușurința în utilizare” (usability) erau prea limitate: am vrut să acopăr toate aspectele experienței unei persoane cu un produs. Designul industrial, grafica, interfața, interacțiunea fizică și manualul fac parte din sistem.” a spus Don Norman.

Intr-adevar, termenul a prins viata abia la mijlocul anilor ‘90. Dar inainte de Don Norman, a fost Walt Disney, considerat unul dintre primii designeri UX adevarati. Da, termenii de “UX” si “design UX” sunt folositit cel mai mult in technologie. Dar UX-ul este mereu in jurul nostru. Iar Disney a pus foarte mare accent pe oferirea unei experiente magice pentru toata lumea. Parcuri tematice, filme animate, povesti – totul care ne poate transpune in momente de neuitat. 

Walt Disney este un maestru in a intelege nevoile publicului sau. Si asta este esenta UX designului – relatia dintre utilizatori si produsele noastre. Se simt entuziasmati cand le folosesc? Sunt usor de inteles si intutive? Ei bine, da – sau cel putin, ar trebui. 

Ce este un UX Designer?

Un designer UX este cel care se ocupa de crearea fluxului si structurii produsului nostru, imbinand abilitatile de design, psihologie si intelegere a nevoilor utilizatorilor nostrii. Totul ca noi sa oferim interfete intuitive si eficiente pentru a finaliza intregul ciclu de cumparare. 

In alte cuvinte, un UX designer este un fel de storyteller. Si desi aceasta ar putea suna simplu, sarcinile acestuia sunt mult mai complexe.

Ce face un UX Designer?

Un UX designer se ocupa de tot procesul prin care utilizatorii nostri trebuie sa-l parcurga atunci cand folosesc website-ul sau aplicatia. Acesta include:

  • Cercetari ale Utilizatorilor
  • Crearea unui Buyer Persona (persoane fictive a clientului nostru)
  • Structura si Arhitectura Produsului
  • Stabileste Fluxuri si Wireframes
  • Creeaza Prototipuri
  • Testare

Baza UX designului este reprezentata de un singur lucru: cercetare. Interviuri, sondaje, grupuri, si orice ne-ar ajuta pe noi, ca designeri, sa intelegem preferintele si frustrarile potentialilor utilizatori. Tocmai acesta este scopul: sa cream produse cu nevoile utilizatorilor nostri in minte. 

De aceea, un designer UX nu doar construieste un website sau aplicatie. Trebuie sa faca analiza clientilor, sa mapeze continutul, sa studieze piata si competitia, si uneori chiar si sa scrie textele. Dar trebuie sa se ocupe si de dezvoltarea structurii produselor bazat pe toata aceasta analiza. 

In alte cuvinte, un designer UX este o parte designer, o parte marketer, si o parte storyteller. Ei nu se concentreaza direct pe aspectul estetic al produsului nostru – ci pe relatia si interactiunea dintre clientii nostri cu produsul. 

Salariul unui UX Designer

Desigur, salariul unui UX designer depinde de orasul in care te afli, nivelul tau de experienta si chiar si de compania pentru care lucrezi. Cu toate acestea, job-ul de designer UX a devenit extrem de cautat, ceea ce duce si la un salariu mai ridicat. Conform Jooble RO, acestea sunt salariile medii pentru UX designeri: 

Junior UX Designer: 2.500 EUR/luna 

Mid UX Designer: 3.400 EUR/luna

Senior UX Designer: 4.500 EUR/luna

Daca esti pasionat de UX design si vrei o cariera in acest domeniu, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design si vei avansa rapid spre nivelul de expert, devenind un designer UI/UX complet.

By

Gabriel Pana

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.