Introducere in UI/UX

Cum creezi un produs digital de succes?

Succesul unui produs digital este si despre crearea unei legaturi intre utilizator si produs – designul UI/UX. Invata cum pasii de creare al unui UI/UX design.

By

Cristi Fonea

June 24, 2024

5 min read

Cum creezi un produs digital de succes?
Image Credits:

Ai vazut vreodata un produs digital si ai zis “wooow”? Totul tine de crearea unui design UI/UX design bun, care duce la succesul acelui produs.

Milioane de produse digitale sunt lansate anual – fie ca sunt aplicatii mobile, software web, platforme e-commerce, sau chiar si cursuri online. Dar care este secretul pentru a dezvolta un produs digital de success?

Desigur, raspunsul este simplu – crearea unui produs inovator care sa satifaca nevoile consumatorilor nostri. Dar nu este doar atat, mai ales in mediul acesta digital. 

Dar succesul unui produs digital este si despre crearea unei legaturi intre utilizator si produs. Iar totul tine de implementarea unui design UI/UX design care sa-i uimeasca pe utilizatori si sa le creeze o experienta atat de buna incat sa doreasca sa mai foloseasca produsul nostru. 

Asa ca, haideti sa aflam care sunt pasii pentru construirea unui produs digital – de la ideatie, la procesul de design, si pana la lansarea acestuia pe piata. 

Cum construim un produs digital de succes?

Felicitari, ai o idee care are putea avea succes pe piata de astazi. Acum ce urmeaza? Cum o implementam? Designul unui produs poate fi impartit in trei component fundamentale:

  • Aspectul – UI Design, designul vizual;
  • Functionalitate –  UX Design, usurinta de utilizare si de navigare a produsului;
  • Calitate – atentia la detalii pentru a asigura ca un produs este de incredere si satisface nevoile utilizatorilor.

Inainte sa incepi sa dezvolti ideea, asigura-te ca ai identificat in mod corespunzator nevoia market-ului si cum ar putea produsul tau sa rezolve acele probleme. Ia in considerare toti factorii – punctele forte, punctele slabe, si ce oportunitati de crestere ai avea. 

Un exemplu foarte bun este Zoom, care a aparut pe piata exact in momentul in care aveam cea mai mare nevoie de o solutie decomunicare si colaborare online. Si cu o interfata minimalista si usor de folosit, Zoom a captat rapid atentia utilizatorilor. Desigur, inainte de Zoom, aveam Skype. Cu toate acestea, functionalitatile sale erau neclare, interfata era destul de dificil de navigat, iar calitatea video si a sunetului erau si ele inferioare.  

Care sunt pasii pentru crearea designului UI/UX al produselor digitale?

  1. Brainstorming: Toate ideile bune incep cand toata lumea vine cu diferite perspective. Iar perspectivele diversificate duc la solutii diverse, care pot duce la crearea unui produs complet. De la UI/UX designers, la manageri, pana la interni, fiecare joaca un rol important in procesul de brainstorming pentru a defini produsul nostru, ce obiective avem, ce nevoie vrem sa indeplinim, si care este strategia. 
  2. Analiza Pietei si Concurentei: Dupa ce ai stabilit care este produsul tau, urmatorul pas este sa intelegem exact contextul unde vom lansa produsul nostru. Aici va fi nevoie de un research detaliat care implica mai multe aspecte: cercetarea pietei, analiza competitorilor, definirea trend-urilor, evaluarea potentialului produs, si asa mai departe. Aici vei putea determina si cum ar trebui sa arate designul UI/UX al produsului, bazat pe asteptarile pietei. 
  3. Crearea Prototipului: In momentul acesta, ar trebui sa ai deja o directie stabilita in legatura cu produsul tau. Tocmai de aceea, poti crea un posibil wireframe – o schita simplificata a structurii si aspectului interfetei, pe care sa o testezi cu utilizatori reali. Poti folosi si mockup-uri care vor reflecta cum o sa arate produsul in viata reala si cum poate fi folosit.
  4. Crearea Designului si Testarea: Testarea continua a produsului este cheia succesului al unui produs digital. Pana la urma, un produs devine inutil daca utilizatorii nostri nu inteleg cum sa-l foloseasca sau nu arata bine. Asa ca, in timpul procesului de creare al designului, colecteaza feedback de la useri pentru a efectua usability testing. 
  5. Finalizeaza Designul: Dupa multe iteratii ale design-ului, ai terminat in sfarsit designul produsului si esti pregatit de lansarea lui. Totusi, tine minte ca intotdeauna va fi nevoie de unele modificari pentru a imbunatati calitatea. 
  6. Lansarea: Odata ce produsul nostru a fost creat, testat si dezvoltat, trebuie sa ne pregatim pentru ziua cea mare: lansarea – soft launch si hard launch. Soft launch reprezinta lansarea intr-un grup limitat de potentiali utilizatori pentru a colecta feedback inainte de lansarea catre publicul larg. Hard launch este lansarea oficiala unde produsul este lansat prin campanii de marketing. 

Daca vrei sa afli cum sa construiesti produse digitale de succes si sa creezi un design UI/UX atragator, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design acum! 

By

Cristi Fonea

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.