Introducere in UI/UX

Cum influenteaza designul UI/UX comportamentul utilizatorilor?

UI/UX designul influenteaza direct aspectul si functionalitatea website-ului, care joaca un rol critic in influentarea deciziilor de cumparare ale clientilor.

By

Gabriel Pana

July 1, 2024

5 min read

Cum influenteaza designul UI/UX comportamentul utilizatorilor?
Image Credits:

Suntem in 2024 – iar in mediul acesta digital, website-ul sau aplicatia noastra este fata companiei noastre. Asa ca, UI/UX designul acestora este exact ceea ce va determina succesul brandului.

Website-ul are in vedere povestea brandului nostru care este ilustrata prin tot continutul acestuia si modurile prin care utilizatorii pot sa interactioneze cu noi – fie articole, videoclipuri, sau chiar si jocuri interactive. Toate acestea au un singur scop: sa aduca cat mai multe lead-uri si clienti. Si cu cat website-ul este mai bun, cu atat sansele ca noi sa ne atingem scopul. 

Dar cum exact se intampla acest lucru? Simplu. UI/UX designul influenteaza direct aspectul si functionalitatea website-ului, care joaca un rol critic in influentarea deciziilor de cumparare ale clientilor – fie pozitiv sau negativ. 

Ce este UI/UX Design?

Cand vine vorba de acest domeniu, UI design si UX design indeplinesc doua roluri diferite in acest proces de creare al website-urilor sau aplicatiilor. 

Cu toate acestea, ambele au o influenta la fel de mare asupra comportamentul utilizatorilor. In timp ce UI design se refera la aspectul vizual (placut) al produselor digitale si toate elementele cu care interactionam, UX design reprezinta intreaga experienta a utilizatorilor in timp le ce folosesc. 

Putem sa avem cel mai interactiv home page – dar daca vizitatorii nu pot ajunge la checkout, vom ingreuna automat tot procesul lor, ceea ce va scadea rata de conversie. La fel si viceversa. Adobe a si constatat ca 38% din utilizatori isi pierd instant interesul daca interactiunea cu website-ul nu este satisfacatoare sau pur si simplu daca nu arata bine.

“We either provide a customer-centric experience, or our competitors will. (Ori oferim o experienta centrata pe client, ori competitorii nostri o vor face.)” – Christopher Penn, fost VP of Marketing Technology la SHIFT Communication. 

Influenta Designului UI/UX asupra comportamentului utilizatorilor

User Experience (UX) implica o intelegere a utilizatorilor nostrii si care sunt actiunile lor in procesul de cumparare. Ba mai mult, User Interface (UI) reprezinta punerea in aplicare a acestor principii si crearea unei platforme care sa ii impresioneze pe vizitatori. 

Iata 4 motive pentru care UI/UX design are impact asupra puterii de decizie a utilizatorilor: 

1. Satisfactia Utilizatorilor si Rata de Conversie

Un consumator fericit reprezinta un business de success. Iar daca noi nu reusim sa ne mentinem utilizatorii multumiti, se vor duce altundeva. In acelasi timp, un utilizator multimit are mai multe sanse sa devina si un consumator fidel. 

Iar cum website-ul sau aplicatia noastra reprezinta imaginea noastra in mediul online, a devenit din ce in ce mai necesar sa investim constant in imbunatatirea UI/UX designului.

2. Imbunatateste Retentia Utilizatorilor: 

Cu cat designul UI/UX este mai intuitiv si atragator, cu atat utilizatorii vor petrece mai mult timp pe website-ul sau aplicatia noastra. In acelasi timp, vor fi si mai multe sanse ca vizitatorii nostrii sa dea click pe mai multe elemente sau chiar si alte pagini. Acesta va rezulta in mai multe sanse sa ajunga in punctul final, de exemplu: checkout. 

In cazul in care noi nu ne focusam pe acest aspect si utilizatorii au avut o experienta negativa – fie din punct de vedere UI sau UX – 88% din ei sunt mai putin predispusi sa se revina pe platforma noastra. 

3. Avantaj Competitiv:

Milioane si milioane de website-uri, aplicatii mobile si aplicatii web sunt lansate anual. Asadar, cum ne asiguram ca suntem recunoscuti de utilizatori si ca iesim in evidenta. Exact, cu un UI/UX design atragator. Plus, un design UI/UX mai profesional insufla incredere utilizatorilor. 

Intr-adevar, multi dintre noi ne axam si ne bazam decizia de cumparare pe functionalitatile produsului si nevoile noastre. Dar pentru a expune exact mesajul si beneficiile pe care produsul le are, este nevoie sa punem un accent mai mare pe UI/UX design si cum este structurat contentul. 

4. Perceptia Asupra Brandului:

Primul punct de contact al utilizatorilor este reprezentat de website-ul nostru. Si stim cu totii cat de importanta este prima impresie. Ca si UI/UX designer, avem la dispozitie mai putin de 5 secunde pentru a atrage imediat atentia utilizatorilor. De la headline, la CTA, si intregul design, sunt suficiente doar cateva secunde pentru a ne decide daca vrem sa aflam mai mult sau nu si sa ne facem o perceptie despre brand. Iar toate acestea au la baza un singur aspect: prioritizarea designului UI/UX. 

“Design is the silent ambassador of your brand. (Designul este ambasadorul tacut al brandului tau.)” – Paul Rand, Art Director si Graphic Designer al celebrului logo IBM.

Daca vrei sa inveti cum sa proiectezi si sa creezi produse de success, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design care te va invata toate principiile care te va ajuta sa devii un UI/UX designer complet.

By

Gabriel Pana

July 9, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.