Introducere in UI/UX

Cum Influenteaza Inteligenta Artificiala domeniul de UI/UX Design?

Cu ajutorul inteligentei artificiale, un UI UX designer poate afla mai usor nevoile utilizatorilor si sa realizeze cercetari intr-un mod mult mai eficient.

By

Gabriel Pana

August 29, 2024

5 min read

Cum Influenteaza Inteligenta Artificiala domeniul de UI/UX Design?
Image Credits:

Freepik

Pana acum ceva ani am putut sa vedem cum AI era prezent numai prin filme, seriale sau jocuri. Acum, de cand inteligenta artificiala a ajuns peste tot, trebuie sa ne confruntam cu provocari si consecinte care apar odata cu aceasta digitalizare. 

Unele joburi au fost inlocuite de inteligenta artificiala, iar altele precum UI UX design se bucura de ajutorul pe care aceasta aparitie o ofera. Cu ajutorul inteligentei artificiale, un UI UX designer poate sa afle mai usor care sunt nevoile utilizatorilor si sa realizeze cercetari intr-un mod mult mai eficient. Astfel, acest lucru usureaza considerabil munca unui UI/UX designer. 

Haide sa aflam impreuna cum a schimbat inteligenta artificiala domeniul de UI UX si ce imbunatatirii aduce acestuia!

Cum Este Folosita Inteligenta Artificiala in UI Design si UX Design?

AI-ul poate sa fie folosit in mai multe feluri in UI design si UX design. De exemplu, inteligenta artificiala te poate ajuta sa iti organizezi ideile pentru urmatorul UI UX design, sa vezi din alta perspectiva ideile si sa te ajute cu diferite elemente de design. De asemenea, un instrument de AI poate ajuta un designer sa genereze diferite layout-uri si filtre care pot si aplicate in UI design si UX design. 

Instrumente precum Artisto sau Prisma te pot ajuta sa scanezi si sa analizezi un anumit tip de content pe care il oferi si sa vezi ce schimbari semnificative pot sau nu pot sa fie realizate, totul depinzand de elementele pe care inteligenta artificiala le recunoaste. Pe langa aceste aspecte, AI poate genera si diferite elemente si sketch-uri. Gratie unui machine learning, intreg procesul poate sa fie realizat datorita puterii de angajare.

Inteligenta artificiala are puterea de a personaliza UX design, reusind sa cunoasca toate informatiile esentiale despre audienta tinta. Deci, chiar daca un machine learning sau un AI pot parea dificile, acestea imbunatatesc considerabil viata in UI UX. Dar ce este mai exact machine learning si cum este folosita?

Ce Este Machine Learning?

Machine Learning (ML) analizeaza date pentru a face diferite predictii. Inteligenta artificiala care este in mod normal schimbata pentru ML (ML este de fapt un subsistem al AI), utilizeaza informatii despre fiecare utilizator prin diferite metode, precum cookies din browser sau activitatea unui utilizator pe un anumit website. Apoi, modele gasite in aceste date sunt folosite pentru a face predictii despre comportamentul si nevoile utilizatorului.

AI si ML sunt foarte bune atunci cand vine vorba despre design-ul arhitecturii informationale. Cu ajutorul acestora construirea UX design-ului este mult mai usoara si mai interesanta. ML are capacitatea de a grupa utilizatorii pe baza comportamentelor comune, astfel designerii pot intelege mai bine de ce acestia au diferite motive pentru care utilizeaza un anumit produs si pot crea o persona cat mai reala.

Cu ajutorul ML se pot crea produse cat mai folositoare. Astfel, designerii si programatorii trebuie sa recunoasca ajutorul pe care machine learning si AI il ofera. Dar, oare AI si ML fura din responsabilitatile designerilor sau doar o simplifica?

Cum Simplifica AI Viata in UI UX Design?

Adevarul este ca AI este capabil sa faca intr-un timp scurt mult mai multe lucruri decat un designer. Totusi, acest lucru nu inseamna ca AI poate face aceleasi lucruri pe care un designer le poate realiza. Trebuie sa recunoastem ca, fara AI munca unui designer nu ar mai fi fost asa de eficienta si rapida. 

Cum am mentionat si mai sus, exista anumite instrumente pe care AI le aduce cu scopul de a imbunatatii viata in UI UX. Totusi, nu trebuie sa te bazezi in totalitate pe acestea atunci cand realizezi un design. Acestea trebuie sa iti ofere inspiratia necesara si sa te ajute in ceea ce priveste timpul de lucru, nu sa realizeze design-ul in locul tau. 

Odata ce ai invatat cum sa folosesti aceste instrumente in UI design si UX design, vei avea un avantaj competitiv semnificativ care te va ajuta sa te diferentiezi de restul competitiei. Invatand sa utilizezi AI demonstreaza faptul ca esti o persoana ce se adapteaza usor cu noile tehnologii si esti mai agil, abilitati cautate de potentialii clienti sau angajatori.

Din pacate, chiar daca inteligenta artificiala poate genera un design pe baza unui anumit model deja existent, are lacune mari in ceea ce priveste intuitia creativa, pe care un designer o detine. Un UI UX designer poate sa gandesc dincolo de limite, sa inteleaga emotiile utilizatorului si sa creeze experiente unice centrate pe utilizator, abilitati pe care AI nu le poate avea. 

Dar, cu ce ajuta mai exact AI in UI UX si care este impactul acestuia in UX Design? Let’s find out!

  1. Personalizarea si designul centrat pe utilizator

Inteligenta artificiala este capabila sa adune si sa analizeze date despre utilizator ceea ce reprezinta un avantaj considerabil in UX design. Intelegand comportamentul utilizatorilor si preferintele acestora, AI ajuta la crearea unor experiente personalizate. Astfel, acesta incearca sa asigure utilizatorul ca este apreciat si satisfacut.

  1. Analize previzibile si accesibilitate

Capacitatile previzibile pe care AI le poate avea sunt un plus pentru un UX designer. Analizand istoricul de date, inteligenta artificiala poate anticipa actiunile si nevoile unui utilizator. Acest lucru nu doar ca arata parcurul utilizatorului, dar elimina neintelegerile si imbunatateste experienta totala. 

AI joaca un rol considerabil in a face experientele digitale mai accesibile si inclusive. Cu ajutorul functiilor precum recunoastere vocala, recunoasterea imaginilor sau screen reader, inteligenta artificiala asigura utilizatorilor care au probleme o experienta unica si echitabila.

  1. Crearea de continut si personalizarea 

Content-ul generat de AI, precum descriile de produs, postarile de pe social media si elemente de design a inceput sa devina din ce in ce mai comun. AI personalizeaza continutul pentru indivizi, facandu-l mult mai relevant si captivant. 

Totodata, inteligenta artificiala ajuta la optimizarea timpului si imbunatateste performanta website-ului. Acest lucru contribuie la un UX design mai eficient, ceea ce este important pentru a asigura pastrarea utilizatorilor si reducerea retelor de respingere. 

  1. Testarea A/B si optimizarea

Inteligenta artificiala automatizeaza testarea A/B, ce ajuta designerii sa experimenteze diferite elemente de design si sa aleaga ce este mai eficient. Algoritmul AI poate procesa mult mai repede rezultatele si sa faca recomandari pentru a optimiza UX design-ului. 

Totodata, instrumentele analitice ale AI ajuta un UX designer sa aleaga decizii cat mai informate. Astfel, AI da insight-uri despre comportamentul utilizatorului, pain points si zone care necesita imbunatatite. 

  1. Detectarea fraudei si securitatea

Inteligenta artificiala poate ajuta in UI UX prin protejarea datelor utilizatorilor si asigurarea unei experiente sigure in mediul online. Astfel, prin identificarea comportamentelor neobisnuite ale acestora, AI poate preveni frauda si aceesul neautorizat, contribuin considerabil la securitatea si increderea in UX design.

  

Cum Influenteaza Inteligenta Artificiala domeniul de UI/UX Design?

AI transforma UX design-ul in multe moduri. Responsabilizeaza UX designerii sa creeze experiente digitale mult mai personalizate, predictible si atractive. Odata ce tehnologia continua sa evolueze, rolul AI in UI UX design va deveni unul important, oferinf utilizatorilor o lume digitala mai intuitive, bogata si cu interactiuni satisfacatoare. Aceasta evolutie a demonstrat faptul ca AI nu este doar un instrument, ci un partener in UI UX care ajuta la conturarea viitoarelor experiente ale utilizatorilor. 

By

Gabriel Pana

September 2, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.