Introducere in UI/UX

Cum sa creezi un design pentru Aplicatii Mobile de la zero?

Focusul pentru aplicatii mobile a devenit din ce in ce mai ridicat. Cum putem sa cream un design de succes pentru aplicatiile mobile – totul de la zero?

By

Cristi Fonea

July 5, 2024

5 min read

Cum sa creezi un design pentru Aplicatii Mobile de la zero?
Image Credits:

In 2024, peste 4.3 miliarde de oamenii folosesc telefoanele mobile pentru diverse activitati si pentru a accesa orice informatie de care au nevoie. Chiar mai mult, noi, ca utilizatori, petrecem in medie de 5 ore pe zi folosind telefonul, unde mai mult de jumatate de timp este dedicat utilizarii aplicatiilor mobile. 

Tocmai de aceea, companiile au inceput sa investeasca din ce in ce mai multe resurse si atentie in proiectarea si dezvoltarea aplicatiilor mobile. Totodata, si focusul pentru a crea interfete interactive si intuitive a crescut. 

Asa ca, intrebarea devine – cum putem sa cream un design de succes pentru aplicatiile mobile – totul de la zero?

Ce este Mobile App Design?

Asa cum sugereaza si numele, mobile app design reprezinta crearea si dezvoltarea aplicatiilor mobile. De multe ori, companiile considera ca este de ajuns doar website-ul sau aplicatia de desktop. Cu toate acestea, ei risca sa piarda o mare parte a pietei care foloseste majoritar – telefonul.

Tocmai de aceea, mobile app design nu este doar un trend sau un concept de adaptare la o piata specifica. Dimpotriva, este vorba despre prioritizarea experientelor care sa raspunda in mod direct nevoilor utilizatorilor nostri.

Principii Pentru App Design

Cand vine vorba de dezvoltarea unei aplicatii mobile, structura acestuia este complet diferita fata de proiectarea unui website – chiar si daca este gandit intai pentru interfata mobila (mobile-first approach). Asa ca, cele mai bune practici pentru a proiecta o aplicatie mobila sunt:

1. Continutul este Cheia

In aplicatiile pentru telefon, exista o regula pe care trebuie sa ne-o amintim mereu: contentul este cheia pentru succes. Tocmai de aceea, UI/UX designerii trebuie sa prioritizeze continutul – fie ca este reprezentat de elemente sau mesajul pe care vrem sa-l transmitem. In acelasi timp, in aplicatiile mobile – tot procesul de navigare trebuie sa fie cat mai simplificat. De aceea, continutul se refera si la structura pe care o construim pentru a crea o interfata intuitiva si usor de folosit. 

Asa ca, iti recomandam sa identifici intai nevoile primare ale unui utilizator si ce tip de content si functionalitati trebuie sa implementam pentru a indeplini aceste nevoie. Dupa ce le-am identificat, e timpul sa construim layout-ul cu paginile principale. Numai dupa acest pas, putem sa adaugam elemente aditionale care pot sa fie integrate – dar fara sa compromitem functionalitatea platformei in sine. 

2. Creaza pentru Touchscreens

Cel mai important lucru de care toti UI/UX designerii trebuie sa tina cont este ca degetele noastre sunt diferite fata de click-uri cu mouse-ul. Acesta este evident. Dar aceasta problema este datorata faptului ca ne lipseste precizia pixelilor pe care cursoarele o au. Tocmai de aceea, este important sa pune mare accent pe butoane si pe construirea lor. 

Aplicatiile de mobil au un spatiu limitat. Asadar, spatiul dintre content trebuie proiectat foarte bine astfel incat toate elementele interactive sa aiba loc – si sa arate si bine. In medie, fiecare element de atingere ar trebui sa aiba intre 45 si 57 pixels in latime pentru a se potrivi cu degetele utilizatorilor.

3. Elemente Importante in App Design

Fiecare aplicatie este diferita din punct de vedere al structurii. Cu toate acestea, exista anumite elemente de baza pe care le vom gasi in fiecare design de mobil. Aceste elemnete, puse impreuna, dau o structura logica si intuitiva a aplicatii care ajuta utilizatorii sa o foloseasca mai usor. Elementele importante pentru a crea o aplicatie mobila sunt:

  • Iconite pentru elemente
  • Screen-uri (de exemplu: Sign In, Setari, etc.)
  • Butoane
  • Bara de navigare
  • Carduri
  • Focus pe Culori si Tipografie

4. Colaboreaza cu Developerii

Cand vine vorba de crearea aplicatiilor mobile, colaboarea cu developerii trebuie sa fie continua. De la crearea si optimizarea wireframe-ului, la testarea design-ului si a aplicatiei propriu-zise, si chiar si stabilitirea viabilitatii design-ului, putem sa ne dam seama cat de importanta este aceasta colaborare.

Intr-adevar, exista un element artistic la dezvoltarea unei aplicatii de mobil. Dar atunci cand cautam inspiratie – mai ales pe plaforme ca Dribbble, Behance, sau Pinterest – nu tot ce o sa vedem, o sa fie si realistic. Si de multe ori, acest lucru tindem si noi sa facem. De aceea, este necesar sa colaboram cu developerii pentru a determina daca ideile noastre pot fi implementate sau functioneaza in viata reala. 

Daca vrei sa inveti cum sa creezi o aplicatie mobila, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design. Vom aborda subiectul de mobile app design si te vom invata tot ce ai nevoie pentru a proiecta un design pentru telefon – totul de la zero.  

By

Cristi Fonea

July 9, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.