Introducere in UI/UX

Cum sa creezi un site web de la zero?

Website-ul este unul din cele mai importante componente ale succesului companiei noastre. Asadar, cum se creeaza un website si ce trebuie sa includa un website?

By

Cristi Fonea

June 17, 2024

5 min read

Cum sa creezi un site web de la zero?
Image Credits:

Site-ul web a devenit unul din cele mai importante componente ale imaginii noastre online si ale succesului companiei noastre. Asadar – cum se creeaza un website? Ce trebuie sa includa un website bun?

Indiferent ca esti antreprenor, blogger, designer UI/UX, sau chiar si student care doreste sa devina front-end developer sau chiar si programator web, ghidul nostru te va ajuta sa creezi un website de la zero – usor si simplu. De la stabilirea domeniului, la elementele care tin de vizualul interfetei si chiar si detalii legat de functionalitatea unui website, suntem aici sa raspundem la toate intrebarile pe care le ai.

Coding sau Website Builders?

Desigur, cand auzim initial de crearea unui website, mintea noastra se duce automat la codare. Dar chiar e nevoie sa stim programare pentru a-l construi?

La prima cautare pe Google, vom gasi multe tutoriale despre codarea website-urilor in HTML, CSS, si JavaScript, dar si o multime de alte reclame la platforme de website builder – Wix, Squarespace, Webflow, si asa mai departe. Asa ca, ce ar trebui sa facem? Sa folosim un website builder? Sa codam un website? 

Raspunsul tine doar de alegerea ta. De timpul tau. De skill-urile si resursele tale. Si chiar si de nevoile tale. 

Intr-adevar, sa codam un website e mult mai complicat decat daca alegem o platforma cu template-uri pe care le putem personaliza. Dar este clar ca rezultatul va fi mult mai calitativ si vom avea mai mult control asupra website-ului nostru – fie ca e din punct de vedere vizual dar si al functionalitatii. Plus, vom putea sa adaugam si animatii mai complexe, dar care arata mult mai bine si il pot impresiona pe utilizator.

Dar, cu evolutia technologiei, au aparut din ce in ce mai multe platforme de tip low-code/no-code care permit crearea rapida a website-urilor fara a fi nevoie de cunostinte avansate de programare. Aceste website builders ne ofera o gama variata de template-uri pe care putem sa le editam rapid prin optiunea de drag-and-drop. Asta inseamna ca ei ne ofera baza website-ului nostru, dar si elemente prestabilite pe care putem sa le introducem si noi – cum ar fi butoane, text, imagini, si asa mai departe.

Top Website Builders in 2024

Multe business-uri si antreprenori opteaza pentru a-si crea websiteul folosind aceste platforme – mai ales daca sunt la inceput de drum. Nu numai ca este mai rapid si mai usor, dar si ii scapa de costurile mari asociate cu angajarea unui programator web sau a unei agentii de servicii web. Aceste website builders sunt si solutia perfecta pentru designerii UI/UX care vor sa-si transforme designurile in platforme functionale si interactive. 

Asa ca, acestea sunt cele mai bune platforme pentru a crea website-uri:

  1. Webflow
  2. Squarespace
  3. Wix
  4. Shopify
  5. Hostinger
  6. Bluehost
  7. Web.com
  8. GoDaddy
  9. Elementor
  10. Webnode

Ce trebuie sa contina un website?

Indiferent daca alegem sa codam un website de la zero sau folosim un template oferit de un website builder, un website trebuie sa contina urmatoarele elemente:

1. Headerul unui Website:

Acesta este printre primele elemente ale unui website pe care vizitatorii il vor observa. Asa ca, acesta trebuie sa fie optimizat si vizibil pe toate paginile, astfel incat utilizatorul nostru sa poata sa navigheze usor pe website. Acestea sunt elementele esentiale pe care trebuie sa le includem intr-un header:

  • Logo
  • Slogan
  • Bara de Cautare
  • Buton CTA (Call-to-Action)
  • Butoanele de Social Media
  • Bara de Navigare

2. Continutul unui Homepage:

Acesta trebuie sa explice clar ce facem, ce oferim, cu ce ne diferentiem si care sunt punctele noastre forte, astfel incat utilizatorul nostru va intelege imediat ce vrem sa transmitem. Plus, asigura-te ca tot continutul de pe homepage este optimizat pentru motoarele de cautare (SEO). Care sunt elementele de baza ale continutului unui homepage: 

  • Hero Section (prima sectiune a website-ului)
  • Sectiunea Principala de Caracteristici sau Produse
  • Recenzii si Studii de Caz
  • Statistici
  • Link-uri Interne
  • FAQ (Intrebari Frecvente)
  • Butoane CTA

3. Footerul unui Website:

Acesta este o parte extrem de importanta cand vine vorba de UX design si SEO. Iata cateva elemente pe care ar trebui sa le incluzi:

  • Link-uri Rapide
  • Informatii de Contact
  • Link-uri Legale (Termenii si Conditiile, Politica de Confidentialitate)
  • Formular de Abonare la Newsletter
  • Butoane de Social Media
  • Sitemap-ul Website-ului

4. Paginile unui Website:

Structurarea site-ului depinde de nevoile tale si de strategia pe care vrei sa o abordezi. Dar sunt anumite pagini pe care trebuie sa le aiba orice website de success:

  • Homepage (Pagina Principala)
  • Despre Noi
  • Produse/Servicii
  • Preturi
  • Blog
  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Politica de Confidentialitate
  • FAQ (Intrebari Frecvente)
  • Site Map

Daca esti UI/UX designer si vrei sa aflii cum sa creezi un website sau vrei sa-ti imbunatesti abilitatile, incrie-te la cursul nostru de UI/UX design

By

Cristi Fonea

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.