Introducere in UI/UX

Cum sa Creezi un UI UX Design Minimalist?

Un aspect curat si simplu al unui UI design are la baza principii de design minimalist. Afla care sunt acestea si cum pot fi implementate in orice website.

By

Cristi Fonea

August 5, 2024

5 min read

Cum sa Creezi un UI UX Design Minimalist?
Image Credits:

Unsplash

Minimalismul o devenit o practica din ce in ce mai intalnita in designul aplicatiilor mobile si a site-urilor web. Acestea aduce numeroase beneficii privind compatibilitatea diferitelor dimensiuni de ecrane dar si un timp de incarcare mai rapid datorita numarului scazut de elemente din website. 

Aplicatiile care tin cont de aspectul minimalist al designului se diferentiaza de celelalte prin simplitatea si usurinta de navigare pe care o pun la dispozitie. Acestea pot fi un avantaj important atunci cand utilizator decide sa navigheze pe un anumit site web sau aplicatie. 

Chiar daca pare un proces usor, acesta impune anumite dificultati unui UI UX designer care este obligat sa transmita mai multe informatii prin ilustratii si animatii cat mai simple si placute vizual. 

Daca iti doresti sa implemetezi un design minimalist in site-ul brand-ului tau, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte importante in realizarea proiectului. 

Principii esentiale pentru un UI design minimalist

  • Claritate si simplitate - la baza minimalismului exista simplitatea. Un UI UX designer foloseste cu placere in crearea elementelor sale aspectul de clean line, asezarile aerisite si cat mai putine culori. Acestea creeaza utilizatorului un mediu clar in care zgomotul de fundal este redus semnificativ, concentrandu-se  pe informatiile cele mai importante. 
  • White space - cunoscut si sub numele de spatiu negativ, este un element esential al unui UI design minimalist si reprezinta spatiul liber dintre elemente. Introducerea acestor spatii goale intre elementele de design de pe pagina, va imbunatati ierarhia vizuala facand interfata sa para organizata.
  • Aspectul tipografiei - o tipografie minimalista este cheia unui text usor de citit si de inteles. Un UI UX designer trebuie sa aleaga un font curat cu o spatiere placuta vizual si care se completeaza bine cu celelalte elemente existente. Astfel, tipografia devine in sine un element esential de design care contribuie la aspectul general.
  • Ierarhia vizuala - un UI design minimalist porneste in principal de la crearea unei ierarhii concentrata pe elementul principal. Daca vei plasa elemente care sa difere din punctul de vedere al dimensiunii sau culorii vei reusi sa ghidezi atentia spre cel mai important element din website-ul tau. Prin ierarhizarea tuturor informatiilor, vei ajuta utilizatorii sa inteleaga care dintre acestea sunt cele mai importante si sa le acorde cat mai multa atentie. 
  • Concentrarea pe functionalitate - Functionalitatea si minimalismul se completeaza perfect in cadrul unui website. Un site care pune pe primul loc usurinta de navigare contributie la o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. 
  • Animatii cat mai simple si subtile - Animatiile nu au doar scop estetic cat si functional. Prin intermediul animatiilor, un site web poate ghida utilizatorii catre diferite actiuni imbunatind nivelul de atentie. 

Cum Creezi un UI UX design minimalist?

1. Alege doar elementele cele mai relevante 

Realizeaza o selectie a informatiilor si elementelor din user interface (UI), si ai grija ca fiecare sa aiba un scop bine definit. Printr-un UI design care se concentreaza pe simplitatie si minimalism, elementele ramase vor indeplini o actiune esentiala. 

Nu pastra imagini care au rolul doar de a umple pagina. Acestea ar trebui integrate doar daca sunt necesare in transmiterea mesajului. 

2. Creeaza un singur punct pentru a atrage toata atentia

Cu cat exista mai putine elemente cu atat atentia utilizatorilor va fi concentrata pe elementele importante din website. 

Procesul de creare a unui UI design minimalist se concentreaza pe dezvoltarea elementelor in jurul continutului, pentru a-l pune in evidenta. Un mesaj mai clar, este sustinut de elemente cu ajutorul acestora este in centrul atentiei. 

3. Creeaza o paleta de culori simplificata 

Crearea unei scheme de culori mai simpla, poate imbunatati semnficativ experienta utilizatorilor. Unele culori, au impact negativ si ingreuneaza experienta de utilizare. Acest lucru nu inseamna ca o design-ul site-ului tau trebuie sa aiba in compozitie doar culori de alb si negru. Alege culori cat mai placute vizual si care sa fie in concordanta cu identitatea brandului tau pentru a transmite utilizatorilor o stare de spirit potrivita. 

4. Foloseste un spatiu negativ generos - White space

Regasit si in principiile designului minimalist, White space sau spatiu negativ reprezinta acel spatiu gol dintre elemente. 

Acest White space nu trebuie considerat ca un spatiu nefolosit care trebuie aglomerat cu elemente de uplutura. Acesta este defapt aliatul oricaui UI UX designer care isi doreste un desing minimalist. Spatiul negativ va fi parte din proiectul final si va imbunatati ierahia vizuala. 

Ce beneficii aduce implementarea unui design minimalist? 

Mentionate anterior in principii de design minimalist, acestea reprezinta avantajul real pe care orice website il poate avea daca alege sa isi transforme vechiul design in unul bazat pe simplitate.

Astfel, exista o serie de beneficii, cum ar fi: 

  • Imbunatatirea experientei utilizatorului - un user interface organizat si simplu face ca procesul de navigare sa devina unul mult mai usor si facil pentru utilizatori. 
  • Timp de incarcare al website-ului imbunatatit - un website realizat pe baza unor principii de design minimalist poate imbunatati semnificativ timpul de incarcare al acestuia datorita numarului scazut de elemente existente. 
  • Cresterea conversiilor - un astfel de design poate directiona atentia utilizatorilor pe cele mai importante elemente, ducand la rate de conversie mai ridicate 
  • O imagine de brand imbunatatita - acest tip de design este in prezent asociat cu ideea de modern si sofisticat. Astfel daca alegi sa intregrezi aceste principii de design in proiectul tau, vei reusi sa te asociezi cu aceste 2 idei. 

Invata cum sa creezi un UI UX design minimalist!

Minimalismul in UI UX design nu reprezinta un trend aparut recent, acesta reprezinta o metoda prin care iti poti imbunatati considerabil aspectul website-ului tau. O interactiune intre un site si un utilizator nu ar trebui sa fie una dificila ci mai degraba sa fie similara cu o conversatie intre doua persoane, intuitiva si clara.

Un curs UI UX de la Traction Keys te va ajuta sa inveti la un nivel avansat aceste principii, dar si cum le poti aplica in construirea proiectelor moderne si sofisticate. Traction Keys ofera un curs dedicat cu experti ai domeniului de UI UX design si te ajuta sa devii un UI UX designer cu experienta. 

By

Cristi Fonea

August 5, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.