Introducere in UI/UX

Diferenta dintre UI Design si UX Design?

UI/UX Design devine din ce in ce mai cautat. Asa ca, afla mai multe despre ce este UI design, ce este UX design, si care este diferenta dintre cele doua.

By

Cristi Fonea

June 14, 2024

5 min read

Traction Keys - Diferenta dintre UI si UX
Image Credits:

Unsplash

Inainte, cand ne gandeam la “design”, gandul nostru se ducea instant la editare si atat. Era vorba doar de imagini, forme, si culori. Dar cu evolutia technologiei si cu accentul tot mai mare pus pe crearea produselor digitale, definitia designului a evoluat si ea. 

Tocmai de aceea, UI/UX Design devine din ce in ce mai cautat. Dar cu toate ca UI si UX sunt (aproape) mereu folositi impreuna si ambele sunt necesare pentru procesul de dezvoltare al unui produs, designul UI si designul UX sunt doua domenii complet diferite. 

Asa ca, ce este UI design? Ce este UX design? Si care este diferenta dintre UI design si UX design? 

“UI este şaua, scările şi frâiele. UX este sentimentul pe care îl ai atunci când poți călări calul.” – Dain Miller.

Dain Miller explica perfect diferenta dintre designul UI si designul UX. Designul UI reprezinta aspectul vizual, elementele unei interfete, butoanele, imaginile, culorile – si tot ceea ce putem sa vedem. Toate acestea pentru a crea un aspect vizual placut al website-ului, aplicatiei, sau orice alt produs digital. 

Pe de alta parte, designul UX reprezinta interactiunea noastra, ca utilizatori, cu produsul respectiv. Este fluxul logic al platformei, usurinta de navigare – in alte ordine de idei, arhitectura produsului.

Ce este UI Design?

Designul UI reprezinta aspectul vizual – cum arata un interfata unui produs digital – fie ca este vorba despre o aplicatie, un website, sau chiar o platforma software. In alte cuvinte, UI design se refera la ceea ce vedem noi pe ecran – text, culori, imagini, animatii, si alte elemente ale interfetei. 

Tocmai de aceea, designerul UI este artistul vizual. Este cel care va crea o platforma interactiva si frumoasa care ne va impresiona atunci cand o folosim. Tocmai de aceea, task-urile unui designer UI sunt sa-si foloseasca creativitatea si alte principii ale designului. Totul ca sa reuseasca sa proiecteze ecranele acestor produse digitale care faciliteaza interactiunea noastra cu compania – de la butoane, meniuri, bare de progres, si asa mai departe. 

Ce este UX Design?

Cand vine vorba de designul UX, in ciuda termenului de “design”, acesta nu are chiar legatura cu aspectul unui produs. UX se refera la experienta pe care o au utilizatorii nostri cand interactioneaza cu website-urile, aplicatiile, si alte produse digitale create de noi. In alte cuvinte, UX designul reprezinta crearea unui produs adaptat utilizator.

Sa zicem ca faci cumparaturi online pentru a cumpara haine noi. Cat de usor este sa gasesti acel tricou albastru pe care ti-l doresti? Procesul de finalizare al comenzii este usor sau iti da batai de cap? Toate acestea reprezinta “UX” – experienta utilizatorului. 

UX design este arta de a intelege nevoile utilizatorului. Tocmai de aceea, un UX designer se ocupa de optimizarea fluxului si structurii produsului nostru, imbinand abilitatile de design, psihologie si intelegere a nevoilor utilizatorilor nostrii. 

UI Designer vs. UX Designer

Uneori, un designer va avea mai multe sarcini – mai ales in echipele de design mai mici sau in startup-uri. Asa ca, vor fi momente in care un designer UI va prelua rolul unui designer UX si invers. Dar este important sa ne amintim ca, desi aceste roluri ar putea sa se suprapuna, un UI designer si un UX designer vor avea responsabilitati diferite in procesul de design.

Ce face un UI Designer?

  • Creeaza aspectele vizuale ale aplicatiei sau website-ului;
  • Proiecteaza layout-ul si elementele interfetei produsului digital;
  • Alege elementele grafice – culori, font, ilustratii, etc.;
  • Dezvolta o interfata interactiva si placuta vizual.

Ce face un UX Designer?

  • Creeaza structura designului de produs;
  • Analiza de piata;
  • Intelegerea nevoilor clientilor;
  • Crearea wireframe-urilor si prototipurilor.

Salariul unui UI/UX Designer

Cu toate ca un UI designer si un UX designer au roluri diferite, salariile sunt asemanatoare. Si desigur, salariul unui UI/UX designer depinde de orasul in care te afli, nivelul tau de experienta si chiar si de compania pentru care lucrezi. Cu toate acestea, job-ul de UI/UX designer a devenit extrem de cautat, ceea ce duce si la un salariu mai ridicat. Conform Jooble RO, acestea sunt salariile medii pentru UI/UX designeri: 

Junior UI/UX Designer: 2.500 EUR/luna 

Mid UI/UX Designer: 3.400 EUR/luna

Senior UI/UX Designer: 4.500 EUR/luna

Care Rol de Design Este Potrivit Pentru Mine?

Desigur, rolul care ti s-ar potrivi mai bine depinde de abilitatile si interesele tale. Dar tine cont de faptul ca de obicei aceste roluri se imbina. Asa ca, multi dintre noi vom face task-uri multiple de design – task-uri care nu sunt neaparat legate de ce scrie in fisa postului. Iar noi, ca UI designer va trebui sa stim notiuni de UX design, si invers. Plus ca multi dintre noi vom face chiar si tranzitii intre roluri – mai ales pe masura ce cariera noastra progreseaza. 

Daca esti pasionat de UX design sau UI design si vrei o cariera in acest domeniu, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design si vei avansa rapid spre nivelul de expert, devenind un designer UI/UX complet.

By

Cristi Fonea

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.