Introducere in UI/UX

Diferenta dintre UI designer vs UX designer

Vrei sa iti incepi cariera in UI UX design, dar nu stii ce tip de design ti-se potriveste? Te ajutam sa alegi intre UI design si UX design in acest articol.

By

Cristi Fonea

August 19, 2024

5 min read

Diferenta dintre UI designer vs UX designer
Image Credits:

Freepik

Mereu au existat confuzii in randul designerilor legat de termenii UX si UI design. Care este mai important si ce presupune fiecare? Unii designeri considera ca UI UX este la fel, altii vad cele doua tipuri de design ca ceva complet separat.

Ce este UI si UX Design?

Pe scurt, UI design (user interface design), se refera in mod specific la punctele de acces pe care o persoana le foloseste pentru a interactiona cu un produs digital, cum ar fi un site web sau o aplicatie.

Iar, UX design (user experience design), se ocupa cu modul in care utilizatorii se simt in timpul interactiunii cu produsul, sau serviciul prestat. Nu este o forma tangibila de design, este in sine experienta ta ca utilizator pe o pagina.

Atat UI design, cat si UX design sunt elemente cheie a unui branding reusit, scopul final fiind imbunatatirea experientei consumatorului si prezentarea produsului in mod atractiv si interactiv. 

Ce este UX Design? In ce consta intrebuintarile job-ului de designer UX?

UX design este despre interactiunea clientului cu produsul, parerea pe care si-o formeaza in urma utilizarii, problemele pe care le intampina, sau usurinta cu care navigheaza utilizatorul pe pagina web. Este drumul utilizatorului inspre a rezolva o problema sau indeplini un task. 

Sa luam ca exemplu, departamentul e-commerce, sau platformele de livrare, si cat de usor le este consumatorilor sa faca tranzactia, durata si experienta procesului de achizitie este considerat UX design. 

Scopul final, este satisfactia consumatorului, iar pentru aceasta un UX designer trebuie sa indeplineasca urmatoarele sarcini:

  • Aprofundeaza nevoile si comportamentele utilizatorilor, efectueaza si analizeaza analiza de piata si teste de uzabilitate pentru a se asigura ca toate modelele indeplinesc cerintele afacerii si a utilizatorilor. 
  • Creeaza si evalueaza experienta consumatorilor, pe baza informatiilor cumulate.
  • Specialistii in UX design se ocupa si cu analiza competitorilor marcii. Toate elementele site-urilor cu aceelasi public tinta, pot fi analizate, ce merge si ce nu merge pe site, preturile pe piata, caractersitici suplimentare ale produsului si dupa cercetare, analizeaza ce poate fi incorporat si adaptat propriului produs.
  • O alta atributie a unui UX designer este de a produce structura (wireframes) produsului ce urmeaza a fi ilustrate ulterior, precum storyboard-uri, prototipuri si fluxuri de utilizatori.
  • Printre responsabilitatile unui UX design este colaborarea cu echipele partenere pentru a obtine feedback, si implementarea unor solutii de poiectare.

Abilitatile necesare unui UX designer

  • Abilitati excelente de rezolvare a problemelor si intelegere a experientei utilizatorului si a designului interactiv.
  • O calificare relevanta in design sau experienta profesionala echivalenta
  • Cunoasterea instrumentelor de design UX standard din industrie, cum ar fi Figma, Sketch si Adobe XD
  • Excelente abilitati de comunicare si prezentare, capacitatea de a face networking de calitate
  • Un portofoliu profesional UX

Ce este UI Design? In ce consta intrebuintarile job-ului de designer UI?

UI design (User Interface design), se ocupa cu experienta vizuala a unui produs. Plecand de la design ul butoanelor, aspectului, tranzitiilor, folosirea culorilor, toate acestea cu scopul de a prezenta intr-un mod atractiv produsul utilizatorilor.  

UI design include daca clientul este capabil sa inteleaga produsul din design sau nu, daca reuseste sa navigheze cu usurinta catre achizitioanarea produsului. De aceea partea de prezentare user-friendly intra in designul UI, pe langa alte responsabilitati:

  • Dupa ce designerii UX conduc user testing, un UI designer preia toate detaliile, wireframes-urile de la UX designeri si realizeaza wireframes pe modelul dat sau vor folosi un fel de software Photoshop pentru a face designul de machet -mockups.
  • Designerii UX stabilesc care ar trebui sa fie brandingul produsului, culoarea, butoanele, distanta dintre elemente, dimensiunea sau forma si vor lua in considerare principiile de design vizual. Atat pe interfata mobila, cat si web.
  • Ca designer UI vei stabili stilul brandului si vei creea style guides.
  • Per total, pe post de designer UI, responsabilitatea ta include comunicarea vizuala si graphic designul produsului.

Abilitatile necesare unui UI designer

  • Cunoasterea principiilor de design vizual, cum ar fi tipografia si teoria culorilor
  • Intelegerea designului interactiv si a principiilor UX
  • Excelente abilitati de comunicare si storytelling
  • Abilitate demonstrata de a lucra in echipa
  • O calificare relevanta in graphic design, UI design, comunicare vizuala sau alta disciplina legata de design
  • Atentie la detalii deosebita

Ce sa aleg dintre UX design si UI design?

Daca nu stii ce cariera este mai potrivita pentru tine, depinde de ce iti face placere sa faci. In cazul in care ai empatia mai dezvoltata si iti face placere sa analizezi nevoile consumatorilor si sa le rezolvi problemele -alegerea este UX design.

Iar daca gasesti crearea produsului mai palpitanta, cu tot cu dimensiuni, culori, logo, layout, etc. Si poti prezenta produsul intr-un mod creativ -UI design este ce ar trebui sa faci. 

Majoritatea companiilor aleg sa angajeze o singura persoana care sa se ocupe de UX si UI, asa ca exista si optiunea de a le alege pe amandoua.  

Daca te-ai decis ca vrei o cariera in UX UI design, dar nu stii de unde sa incepi, sau tutorialele de pe internet simti ca nu te ajuta, noi cei de la TractionKeys organizam un curs de UI UX detaliat, cu mentori calificati, la care te poti inscrie chiar acum!

By

Cristi Fonea

August 19, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.