Introducere in UI/UX

Diferenta dintre UI/UX designer vs Graphic Designer

Afla diferenta dintre UI/UX designer si graphic designer, roluri cheie in designul digital, si care sunt competentele specifice fiecarui job.

By

Cristi Fonea

August 23, 2024

5 min read

Diferenta dintre UI/UX designer vs Graphic Designer
Image Credits:

Freepik

Atunci cand te gandesti la un UI/UX designer, poate primul lucru care iti vine in minte este ca se aseamana cu un graphic designer. Sau ca sunt acelasi lucru. 

Intr-adevar, un UI/UX designer si un graphic designer pot avea roluri asemanatoare. Cu toate acestea, nu sunt unul si acelasi lucru. Astfel, un UI/UX designer se ocupa cu crearea design-ului unui produs digital, iar un graphic design se axeaza pe partea de vizual si pe ce vrea sa transmita brandul. 

Atunci cand te gandesti la ambele profesii poate vezi lucruri asemanatoare. Deci, care este diferenta dintre un UI/UX designer si un graphic designer? Si ce este un UI/UX Designer si un graphic designer? 

Hai sa aflam care este diferenta dintre cele doua si daca un graphic designer poate sa devina un UI/UX designer. 

Ce este un UI/UX Designer si un Graphic Designer? 

Un UI designer este cel care se ocupa de partea de design a site-ului, dar si de modul in care acesta functioneaza. Designul UI (interfata de utilizator) se refera la pictograme, text, culori sau elemente in miscare, precum animatiile. Aceste elemente de UI ajuta la oferirea unei experiente placute si eficiente utilizatorului pe website. Este cel care confera legatura dintre utilizator si website si ajuta la o navigare mai usoara. 

Un UX designer se focuseaza pe interactiunea dintre produs si user. Acest tip de design nu este doar despre vizual si estetica, include si prototiparea produselor si arhitectura informationala. Astfel, un UX design (experienta utilizatorului) doreste o experienta cat mai placuta a utilizatorului si activa. Este despre modul in care utilizatorul percepe website-ul.

Un graphic designer se ocupa de culori, fonturi, forme. Se concentreaza pe contentul vizual pentru paginile de digital media sau pentru cele printate. In majoritatea cazurilor, aceste tipuri de vizualuri sunt statice, nu sunt interactive. Acestia se axeaza pe logo-uri, reclame, brosuri, care au rolul de a comunica cu audienta cheie. 

Astfel, diferenta dintre un UI/UX designer si un graphic designer este chiar scopul. Un graphic designer tinde sa se axeze pe partea vizual, pe cand un UI UX Designer se focuseaza pe toata interactiunea dintre utilizator si site. 

Care este Diferenta dintre un UI/UX Designer si un Graphic Designer?

Graphic designer

  • detine o galerie de elemente vizuale
  • se focuseaza pe brand si pe ce vrea brandul ca utlizitatorii sa stie
  • se axeaza atat pe partea digitala, cat si cea printata
  • trebuie sa detina notiuni despre teoria culorilor și sa aiba mai multe skilluri, precum creativitate, tipografiere
  • cele mai folosite tooluri sunt Adobe Photoshop si Illustrator.

UI/UX Designer

  • un UX designer se axeaza pe design interaction si de crearea design-ului unui produs digital
  • un UI/UX designer se bazeaza pe functionalitate si pe modul in care utilizatorul interactioneaza cu un produs digital, in opozitie cu un graphic designer care are ca scop transmiterea unui mesaj 
  • daca un graphic designer lucreaza cu materiale digitale si printate, un UI UX Designer lucreaza doar digital, pe website-uri si aplicatii
  • un UI UX Designer trebuie sa detina skill-uri care includ cercetarea, prototiparea, informatia arhitecturala si wireframe-ul
  • spre deosebire de un graphic designer, un UI/UX Designer foloseste instrumente precum Adobe XD, Figma, Balsamiq si Sketch.

Care sunt Responsabilitatile unui Graphic Designer?

Rolul unui graphic designer variaza in functie de locul unde munceste. Un graphic designer care se axeaza pe produse digitale va avea taskuri diferite de un graphic designer care lucreaza cu produse printate. Dar, in general, un graphic designer se ocupa cu: 

  • produce o varietate de produse creative, atat pentru online, cat si pentru platformele fizice. Se pot include aici reclamele digitale si printate, bannere web, logo-uri etc.
  • este un „paznic” al brandului, deoarece mentine stilul vizual si personalitate, ceea ce include si realizarea unor templateuri 
  • ia parte la sesiunile de brainstorminguri creative si planifica sau executa vizualurile campaniilor de la concept pana la livrarea catre client
  • pentru a crea designuri digitale, se foloseste de instrumente precum Illustrator, InDesign sau PhotoShop

Care sunt Responsabilitatile unui UI UX Designer?

Rolul unui UI/UX Designer este acela de a se asigura ca produsul digital arata bine si este interactiv pentru consumatori. Pentru asta, un UI/UX Designer are urmatoarele taskuri: 

  • realizeaza un research pentru a detecta nevoile, comportamentele, aspiratiile si punctele sensibile ale utilizatorilor
  • realizeaza wireframe-uri si prototipuri pentru a vizualiza cum va arata si cat de functional va fi produsul final
  • se asigura ca designul sa fie interactiv si sa fie adaptabil pentru orice ecran 
  • realizeaza designul pentru UI elements, precum butoanele, meniurile 

Poate un Graphic Designer sa devina un UI/UX Designer? 

Chiar daca exista multe diferente intre cele doua domenii, un graphic designer poate sa devina UI/UX Designer. Un graphic designer este familiar cu notiunile intalnite de un UI/UX Designer. Notiuni precum culorile, spatierele, layouturi sau ierarhii. Un graphic designer poate sa aiba skilluri ce corespund cu cele ale unui UI/UX Designer si care se pot aplica in instrumentele folosite de un UI/UX Designer. 

Daca doresti sa faci trecerea de la graphic design la UI UX designer, inscrie-te la cursul nostru de UI/UX Design. Vei invata alaturi de profesionisti tot ce tine de UI UX Design pentru a invata si aprofunda aceste notiuni.

By

Cristi Fonea

September 2, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.