Introducere in UI/UX

Figma sau Adobe XD? Care este instrumentul mai bun pentru designeri UI/UX?

Figma si Adobe XD – instrumentele moderne folosite de UI/UX designers pentru crearea de website-uri si aplicatii. Dar care este mai bun – Figma sau Adobe XD?

By

Gabriel Pana

June 19, 2024

5 min read

Figma sau Adobe XD? Care este instrumentul mai bun pentru designeri UI/UX?
Image Credits:

Figma si Adobe XD – instrumentele moderne folosite de UI/UX designers pentru crearea de website-uri si aplicatii. Dar care este mai bun – Figma sau Adobe XD?

Adobe XD face parte din renumita suita Adobe Creative Cloud. Pentru mult timp, produsele Adobe au fost principalele (chiar si singurele) instrumente pe care le foloseau toti designerii, fiind standardul industriei – fie graphic design, web design, etc. 

Insa, in ultimii ani, lucrurile s-au schimbat – mai ales in industria de design UI/UX. Figma a venit ca un fulger si a castigat rapid popularitatea tuturor designerilor de produse digitale, facand progrese incredibile in crearea de produse digitale. 

Dar care este diferenta dintre Figma si Adobe XD? Care este mai bun? Si pe care ar trebui sa-l aleg? 

Figma vs Adobe XD:

Ambele instrumente sunt extrem de populare si puternice in lumea design-ului UI/UX. Dar fiecare 

1. Colaborare

Daca partea de colaborare este necesara in procesul de design, Figma este de departe castigatorul. 

Figma a fost construita cu ideea de colaborare in minte si de editare a proiectelor de mai multi oameni in acelasi timp – totul in timp real. Putem sa comunicam unul cu altul, sa lasam comentarii, sa monitorizam schimbarile, sa urmarim ce face celalalt in timp real, si pur si simplu sa lucram la acelasi proiect impreuna cu alte persoane din echipa noastra. Totul fara a fi nevoie de a descarca alte documente. 

Pe de alta parte, posibilitatea de colaborare este disponibila si in Adobe XD, dar nu la fel de flexibil ca Figma. Adobe XD inca are cateva probleme cand vine vorba de partea de colaborare. Feature-ul de Coediting de la Adobe ne permite sa salvam un proiect in cloud si sa invitam alti editori sa lucram impreuna. 

2. Pret

Daca esti un UI/UX designer la inceput de drum, Figma ofera o versiune gratuita care ne permite sa invatam software-ul si sa lucram la proiectele noastre – fara a face o investitie mare. Cu toate ca exista anumite limitari cand vine vorba de functionalitati, Figma este perfect si pentru designerii UI/UX care vor sa-si construiasca portofoliul pentru a se angaja. Daca vrem sa accesam varianta PRO, planul costa $12 pe editor pe luna. 

Adobe XD nu este disponibila ca o aplicatie de sine statatoare si pentru a accesa aplicatia, trebuie sa achizitionam Adobe Creative Cloud, care costa $59.99 pe luna. Cu toate acestea, avem acces la un trial gratuit de 7 zile in care ne putem decidem daca dorim sa achizitionam sau nu. 

3. Functionalitati de Design

Cand vine vorba de functionalitatile fiecarei platforme, ambele instrumente ofera capabilitati puternice care indeplinesc nevoile designerilor UI/UX. Cu toate acestea, exista diferente seminicative care pot influenta alegerea. 

Instrumentele de editare vectoriala de la Figma sunt foarte intuitive, unde functia de “vector networks”, unica pentru Figma, permite designerilor sa creeze forme complexe fara a folosi alte platforme. In acelasi timp, si Adobe XD ofera capacitati puternice de editare vectoriale, cu avantaje in plus pentru cei care sunt familiarizati cu feature-ul de pen tool si bezier curves din Illustrator. Dar acestea sunt mult mai accesibile in Figma pentru colaborarea in timp real.

Atat Figma, cat si Adobe XD au optiuni avansate pentru crearea de layout grids. Dar Figma a fost cu un pas mai inainte cu functia de “Auto Layout” care ajuta designerii sa creeze elemente responsive care se ajusteaza automat pe masura ce continutul se schimba. Functia “responsive resize” de la Adobe XD este ceva similar, dar tot necesita o ajustare manuala pentru fiecare element. 

Ambele platforme sunt folosite foarte mult pentru prototipare, dar XD este mai bun datorita faptului ca are o colectie mai mare de triggers care ajuta la mai multe tipuri de UI design. Si mai mult, Adobe XD permite mai multe de o interactiune per element, care ne ajuta sa cream prototipuri cu functionalitati similare ca si pe in browser.

4. Developer Hand-off

Figma exceleaza si la capitolul de colaborare cu developerii cu panoul sau de “Inspect”. Developii pot fi inivitati printr-un singur link in fisier pentru a exporta codul CSS, Swift pentru iOS, sau XML pentru Android, proiecte care se actualizeaza in timp real – fara a fi nevoie de un nou link sau fisier. 

In Adobe XD, putem gasi o functie similara pentru a distribui fisierele cu developerii. In proiect, noi putem mrca fisierele si resursele pregatite pentru export si pentru dezvoltare, care pot fi descarcate in propriile computere. Comparat cu Figma, trebuie sa regeneram un link de fiecare data cand vrem sa distribuim o versiune actualizata a fisierului anterior.

5. Sisteme de Design si Integrari

Un sistem de design este colacul de salvare pentru orice companie sau UI/UX freelancer pentru a economisi timp, energie, si resurse (si stress). In Figma, putem crea un sistem de design complet cu elemente de UI design refolosibile si rapid ajustabile pentru a le folosi in proiectele noastre. Plus, Figma designers pot crea multiple stiluri si variabile care pot transforma instant componentele din proiectul nostru. 

Figma ofera si posibilitatea de a folosi si achizitiona sisteme de design create de alte companii, cum ar fi Uinkits Design System, care poate fi integrat rapid in toate proiectele tale de design. 

Cu Adobe XD, avem aceleasi optiuni de a crea palete de culori, stiluri de tipografie si font, si chiar si stiluri de component. Dar daca vrem sa distribuim acest sistem de design cu o echipa mai mare, va trebui sa publicam resursele in Creative Cloud Library. 

Cand vine vorba de Adobe XD, ecosistemul Adobe isi face cu adevarat simtita prezenta. Daca folosesti si alte produse Adobe, cum ar fi Photoshop, Illustrator, After Effects, si asa mai departe, poti utiliza resursele folosite din programele respective si utilizarea lor pe toate aceste platforme, inlcusiv Adobe XD. Acesta este un beneficiu extrem de mare pentru cei care sunt deja obisnuiti cu acest ecosistem. 

Care platforma de design sa aleg? Figma sau Adobe XD?

Aceasta intrebare depinde de nevoile tale si de procesul de design – ambele platforme au functionalitati de design similare. Daca focusul este pe nevoia de colaborare, atunci Figma este alegerea perfecta. Dar daca esti avid ecosistemului Adobe si Creative Cloud, Adobe XD poate este mai potrivit. 

Un lucru este sigur: Figma este de departe un software mai bun decat Adobe XD. 

Pe langa faptul ca ofera functionalitati mai avansate si mai multe, dar UI/UX design-ul modern este despre colaborare cu echipa – si Figma este tool-ul care a influentat aceasta schimbare. Figma a simplificat tot procesul de design prin crearea unei platforme care ne permite sa editam de oriunde, impreuna cu oricine, la orice ora. 

Daca esti UI/UX designer sau vrei sa devii unul, sigur o sa te lovesti de Figma. Este instrumentul modern in industrie si este in plina crestere, asa ca iti recomandam sa inveti cum sa folosesti Figma cat mai rapid! 

Asa ca inscrie-te la cursul nostru de UI/UX design pentru a invata cum se foloseste Figma

By

Gabriel Pana

June 27, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.