Introducere in UI/UX

Principii de Baza in UI UX Design

Succesul unui produs digital este influentat direct de designul UI/UX. Afla care sunt principiile de baza in designul UI/UX si cum le poti pune in aplicare.

By

Cristi Fonea

July 22, 2024

5 min read

Principii de Baza in UI UX Design
Image Credits:

Procesul de implementare a unui site sau aplicatie de succes necesita un UI UX Design pe masura. Asa ca, descopera principiile de baza care te vor ajuta sa creezi un design mai bun, mai eficient, si mai rapid.

Ce este UI UX Design?

  • User interface designer (UI design) se ocupa exclusiv de aspectul si elementele interactive a website-ului.
  • User experience designer (UX design), este “creierul” operatiunii, acesta se ocupa de interactiunea consumatorului cu produsul. In acest articol vom prezenta principiile de baza ale ui ux design, pe care orice designer le poate lua in considerare.

Este important ca cele doua tipuri de design sa functioneze ca un intreg, deciziile de ui design nu se pot lua fara expertiza unui user experience designer. Postul de user experience designer vine cu scopul de a creea un produs accesibil si placut de utilizat. Procesul creativ totusi implica cercetari indelungate pentru o buna intelegere a nevoilor si comportamentul publicului tinta, pentru a putea proiecta un produs potrivit. Un user experience designer cuprinde interactiunea unui utilizator cu produsul sau serviciul inca din faza initiala de descoperire, pana la achizitia sau utilizarea finala. 

Care sunt Principiile de UI UX Design?

Pentru optimizarea experientei, UI UX Designers trebuie sa urmareasca urmatoarele principii:

1. Centrarea pe utilizator 

Primul dintre principiile de design UX, este user-centricity, care se bazeaza pe creearea de produse si servicii care rezolva problemele consumatorilor. Ca urmare, toata activitatea unui user experience designer se concentreaza pe utilizator. 

Centrarea pe utilizator, implica punerea nevoilor utilizatorului pe primul loc si a lua decizii in functie de nevoile acestuia. User-centricity incepe cu cercetarea de piata, cu care identifici si analizezi audienta tinta, trecand pana la testarea utilizatorilor cu scopul de a le imbunatatii experienta. 

 

2. Ierarhia 

Principul ierarhiei in UI UX design, este primordial deoarece ajuta utilizatorul sa navigheze intuitiv in produs. Ierarhia se refera la arhitectura informatiei, precum si la ierarhia vizuala a paginilor si ecranelor individuale. De regula, veti dori elemente mai importante in partea de sus a ierarhiei (mai proeminente si usor de gasit de catre utilizator) 

Arhitectura informatiei se refera la harta site-ului, structura si organizarea generala a site-ului sau a aplicatiei, si modul in care utilizatorul navigheaza de la o pagina sau ecran la altul. 

Tocmai de aceea, ierarhia vizuala ia in considerare modul in care elementele individuale sunt asezate pe o pagina sau pe ecran. Elementele mai importante pot fi evidentiate in partea de sus a paginii, folosind fonturi mai mari sau folosind diferite culori pentru a iesi in evidenta. 

3. Context

Cand gasim o solutie pentru a rezolva o problema a utilizatorilor, nu putem proiecta in vid. Este nevoie sa intelegem cine sunt utiliatorii si in ce context urmeaza sa foloseasca produsul. Contextul se pcupa de circumstanta in care produsul va fi folsit si cum va impacta experienta consumatorilor. 

Drept user experience designer trebuie luat in considerarea factori precum: ce device vor folosi mai degrama utilizatorii, locatia utilizatorilor, starea lor emotionala, etc. Intelegerea contextului din prisma interactiunii ajuta la localizarea potentialelor limitari si implementarea unei experiente mai bune.

4. Controlul utilizatorului

„Utilizatorii efectuează adesea acțiuni din greșeală. Au nevoie de o „ieșire de urgență” marcată în mod clar pentru a părăsi acțiunea nedorită, fără a trebui să treacă printr-un proces extins.”  explica Jakob Nielsen, co-fondator Nielsen Norman Group pe pagina lor.

Asadar, principiul este despre a ajuta utilizatorii sa corecteze sau inverseze erori fara sa isi saboteze intreaga experienta (incorporarea butoanelor “Anuleaza”).

5. Consecventa

Consecventa in UX design se ocupa cu creearea de produse care rezolva problemele specifice utilizatorilor. Exista mai multe straturi de coerenta in designul UX. Pe de-o parte ne dorim ca produsul sa aiba un limbaj de design consecvent, cu elemente reconiscibile si usor de utilizat. In acelasi timp, consecventa se refera si la satifacerea asteptarilor utilizatorilor pentru tipul de produs pe care il implementati. 

Consumatorii vin cu anumite asteptari privitor la modul in care ar trebui sa functioneze produsul – pe baza experientei lor cu produse similare de pe piata. Asta nu inseamna ca postul unui user experience designer se rezuma la copierea competitorului, dar pot acestia pot fi o sursa buna de a studia ce merge si ce nu pentru audienta tinta comuna.

6. Accesibilitate

Un produs ar trebui sa fie conceput cu scopul de a fi cat mai accesibil si usor de utilizat de cat mai multi oameni posibil. Inclusiv de persoanele cu dezablitati care utilizeaza tehnologie de asistenta, sau folosirea unor culori contrastante pentru a face textul lizibil pentru persoanele cu probleme de vedere. 

Intelegerea diverselor situatii si medii de viata sunt factori ce pot imbunatatii experienta unui design ui ux. 

7. Uzabilitate 

Un produs trebuie să fie intuitiv și ușor de navigat, cu instrucțiuni clare și concise. Utilizatorii ar trebui să poată îndeplini sarcinile rapid și eficient, fără a se simți frustrați sau confuzi.

In UI design focusul este pe implementarea unui vizual cat mai atractiv si usor de inteles de catre utilizatori. Asa ca, implica creearea de elemente interactive cu care oamenii vor interactiona. 

Principiile de UI UX design sunt cruciale pentru proiectarea unui site web sau a unei aplicatii de succes. Daca vrei sa inveti UI UX design de la experti in domeniu si sa dezvolti abilitati practice, TractionKeys ofera un curs UI UX design aprofundat, la care te poti inscrie chiar acum!

By

Cristi Fonea

July 23, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.