Introducere in UI/UX

Salarii UI UX Design: Cat castiga un UI UX designer in Romania in 2024?

Intr-o perioada care a devenit dominata in mare parte de partea digitala, UI UX design este un domeniu de baza al industriilor actuale.

By

Cristi Fonea

August 2, 2024

5 min read

Salarii UI UX Design: Cat câștigă un UI UX designer în România in 2024?
Image Credits:

Freepik

Ce este UI/UX Design? 

UI Design este prescurtarea de la “user interface design” si se bazeaza in special pe construirea elementelor vizuale ale unui produs pentru a livra o interfata cat mai placuta vizual utilizatorilor. 

User experience design sau UX se concentreaza pe dezvoltarea de interfete intuitive pentru ca utilizatorii sa aiba o experinta cat mai stabila si organizata. 

Care sunt factorii care influenteaza salariul de UI/UX designer? 

Atunci cand ne referim la salariul unui user interface designer (UI) si user experience designer (UX)  in Romania, ne raportam la o serie de factori care influenteaza aspectul salarial al unui job. 

  • Experienta profesionala anterioara

Acesta este unul dintre principalii factori care diferentiaza canditatii la un interviu de angajare. In general un designer UI/UX care este la inceput de drum si nu are proiecte ample la activ i se va oferi un salariu diferit fata de canditatii care au si experienta profesionala dar si un portofoliu complex. 

  • Modalitatea de angajare

Ca designer de user interface (UI) si user experience (UX) ai posibilitatea de a lucra ca freelancer, ca angajat intr-o companie, sau cu contracte incheiate individual per proiect. In acest caz, un angajat cu norma intreaga dispune de un salariu stabil si uneori beneficii suplimentare, in timp ce salariul unui freelancer este variabil in functie de proiectele la care lucreaza. 

  • Specializarea

In functie de specializarea dobandita ai posibilitatea de a negocia un salariu mai mare pentru a-ti satisface nevoile. Spre exemplu un UI/UX designer sau un specialist in animatie digitala pot cere beneficiu salarial mai mare datorita calificarii, in timp ce un designer grafic fara specializare va beneficia de un salariu mai scazut. 

  • Locatia

In functie de orasul in care activezi este posibil sa primesti oferte diferite. Daca te afli intr-un oras mare din Romania cum ar fi Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara beneficiul salarial este unul ridicat datorita cererii crescute. In timp ce in orasele mai mici unde nevoia de designeri este scazuta, si salariul se va reflecta conform nevoii. 

  • Educatia

Nu este un factor decisiv in procesul de angajare, dar terminarea unor studii de specialitate iti poate creste venit lunar. Adaugarea studiilor superioare sau cursurilor de specialitate in CV-ul de angajare te poate diferentia de alti angajati cu o experienta similara ca a ta, dar care nu au urmat niciun studiu de specialitate.

Cat castiga un UI/UX designer? 

Un UI UX designer job presupune multa creativitate; poate fi o munca foarte captivanta si solicitanta, dar este si foarte profitabila. In Romania, statisticile arata ca salariul mediu lunar pentru un UI UX designer se ridica la 13.876 RON lunar, dar in functie de experienta si de cat de mult timp esti dispus sa investesti muncind, aceasta cifra se poate chiar dubla.

Aceste salarii pot varia astfel:

  • Junior UI UX junior designer salariu - 4.000 RON/luna
  • Advanced UI UX advanced designer salariu - 8.000 RON/luna
  • Senior UI UX designer salariu - 15.000 RON/luna

In general un UI/UX designer cu experienta, castiga in jur de 11.200 RON pe luna, acesa fiind salariul mediu in Romania in prezent. De asemenea exista si multe cazuri in care angajatii beneficiaza de un venit mult mai mare care poate ajunge si la 19.500 RON. 

Cel mai mare salariu din Romania, de care un designer de UI/UX beneficiaza este de 27.800 RON. 

Cum iti poti creste venitul ca UI/UX Designer ?

Daca salariul tau nu iti indeplineste toate nevoile si consideri ca ar trebui sa cauti modalitati prin care ai putea sa iti cresti beneficiile venitului, iti oferim cateva sfaturi pe care sa le urmezi in cariera ta.

  • Continua studiile si calificarile

Cea mai buna modalitate de a creste venitul tau este de a urma constant studii si cursuri pentru a obtine calificari suplimentare si informatii care ar putea sa te faca mai valoros in ochii angajatorului. Prin imbunatatirea constanta ai posibilitatea de a dezvolva proiecte mai ample care sa iti aduca un venit ridicat. 

  • Imbunatatirea portofoliului tau

 Cu ajutorul portofoliului iti poti evidentia cele mai importante proiecte si lucrari realizate de tine si le poti folosi in negocierea unui beneficiu salarial mai ridicat. Un portofoliu complex poate conta mult mai mult decat experienta profesionala acumulata. 

  • Conexiunile din industrie

Participarea la evenimente si webinarii unde sunt prezenti specialisti din domeniu dar si angajatori in cautare de talente iti poate creste sansele de a beneficia de un salariu atractiv. 

  • Analizeaza piata

 Domeniul de UI/UX design este in continua dezvoltare iar trendurile se schimba foarte rapid. Analizeaza trendurile actuale si incearca sa creezi proiecte in functie de cererile pietei si adapteaza-ti stilul dupa nevoile clientilor. 

  • Freelancing

 Daca activezi ca angajat intr-o companie cu norma intreaga iar salariul nu reuseste sa iti satisfaca nevoile atunci te sfatuiesc sa explorezi partea de freelancing. Ai posibilitatea de a lucra la proiecte in afara programului de munca, si in acest fel iti poti aduce un venit suplimentar prin dezvoltarea unor proiecte platite individual. 

Da startul unei cariere de UI UX design de succes!

Experienta in domeniu reprezinta cu siguranta un avantaj, dar asta nu ar trebui sa descurajeze pe nimeni. Cel mai important este sa-ti placa UI/UX designul si sa-ti doresti sa explorezi cat mai mult acest domeniu. Cu cat mai multa curiozitate, cu cat mai multe sanse de succes in cariera!

Poti castiga o experienta valoroasa si poti ajunge sa-ti atingi potentialul maxim in acest domeniu, participand, de exemplu, la un curs UI UX design, cum este cel de la Traction Keys.

Prin intermediul acestora, vei invata atat lucrurile de baza, precum notiunile teoretice din UI UX design, dar si cum sa interactionezi cu diverse platforme de specialitate din domeniu, fapt ce te va ajuta mai apoi la intocmirea unor proiecte complexe si la alcatuirea unui portofoliu pe care orice angajator si-ar dori sa-l vada la un candidat.

By

Cristi Fonea

August 2, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.