Introducere in UI/UX

Scrollytelling in UX Design: Cum Transforma Storytelling un User Experience

Scrollytelling-ul este un mod revolutionar de a arata utilizatorilor ca poti capata informatii intr-un mod mult mai captivant.

By

Daria Dondea

August 7, 2024

5 min read

Scrollytelling in UX Design: Cum Transforma Storytelling in User Experience
Image Credits:

Freepik

Esti pe un website si te astepti sa vezi aceeasi pagina plictisitoare si monotona. Dar, surpriza! Atunci cand intri, esti lovit de culori vibrante, animatii si odata ce dai scroll vezi si mai multe elemente pline de viata. Acela este scrollytelling-ul! 

Scrollytelling-ul este o imbinare a storytelling-ului si design-ului interactiv, ce te face sa dai scroll pe website si face aceasta experienta mult mai interesanta. Zilele cand paginile web plictisitoare si statice erau prezente pe Internet s-au dus. Scrollytelling-ul este un mod revolutionar prin care un UX designer poate arata utilizatorilor cum pot capata informatii intr-un mod mult mai captivant. 

Daca esti entuziasmat sa aflii mai multe despre Scrollytelling si cum ajuta acesta la user experience, citeste acest articol si vei realiza ca nu este greu sa incorporezi acest trend in design-ul website-ului tau! 

Ce este Scrollytelling?

Scrollytelling-ul este un tip de storytelling vizual, care lasa utilizatorii sa controleze ritmul unei povesti. Acest concept vine in sprijinul utilizarii unei aplicatii sau website, imbunatateste user experience. Cei la uinkits au precizat ca scrollytelling-ul continua sa capete popularitate, deoarece a devenit unul dintre trendurile in UX design care imbunatateste componenta interactiva a unui design. 

Atunci cand sunt integrate si animatii, scollytelling-ul devine o componenta importanta in user experience. Un avantaj de a folosi scrollytelling in UX design este acela ca scoate in evidenta anumite parti a unui continut, in timp ce face informatiile mai usor de retinut de catre utilizatori. Astfel, prezentarea dinamica, prin video-uri, imagini, texte, iti permite sa ai parte de un user experience mai imersiv, permitandu-ti sa personalizezi modul in care interactionezi cu o pagina. 

Conceptul de Scrollytelling este cel mai adesea intalnit  in digital media, fiind foarte popular pe website-uri, unde prezinta narative mai complexe intr-un mod mult mai captivant si accesibil prin vizualuri. 

Acum ca ai inteles ce este scrollytelling-ul, poate te intrebi ce beneficii aduce acestuia in UX design. 

Care sunt Beneficiile Scrollytellyng-ului in UX Design?

Scrollytelling-ul este un concept care te captiveaza prin afundarea intr-o lume narativa fara intreruperi. Aceast user experience imersiv poate sa fie eficient pentru transmiterea informatiilor complexe ca UX designer sau pentru a te ghida ca utilizator intr-o calatorie secventiala.

Impactul vizual - este combinatia dintre scrollytelling si storytelling care permite unui UX designer sa realizeze narative vizuale impresionante. Scrollytelling-ul capata contur cu ajutorul animatiilor, tranzitiilor si elemnetelor multimedia care sunt folosite intr-un mod strategic. Prin aceasta metoda, informatiile devin mai memorabile si au un impact mai mare asupra ta ca utilizator. 

Controlul utilizatorului - iti garanteaza control asupra ritmului naratiunii. Spre deosebire de redarile automate din videoclipuri sau slideshow, poti da scoll in ce ritm doresti tu, personalizand si centrand user experience. 

Navigarea simplificata - prin comprimarea continutului intr-un singur format de dat scroll, scollytelling-ul ajuta la simplificare navigarii pe website. Astfel, prin navigarea simplificata, tu ca utilizator poti naviga fara probleme prin continut fara nevoia unui meniu complex sau a unor pagini de tranzitii. 

Acum ca ai aflat care sunt beneficiile scrollytelling-ului, poate te intrebi cum creezi narative atractive ca UX designer pentru scrollytelling in UX design. Urmeaza pasii de mai jos si vei realiza ce usor este sa relizezi narative atractive pentru UX design. 

Cum creezi Narative Atractive pentru Scrollytelling?

Daca te-a atras pana acum ideea de a realiza un scrollytelling si vrei sa realizezi un webiste cat mai atractiv pentru publicul tau in UX design, ei bine, aici sunt pasii care te vor ajuta sa scoti in prim-plan continutul de pe website-ul tau: 

  • Planifica-ti narativa - inainte de a incepe sa realizezi design-ul paginii tale, planifica ceea ce vrei sa prezinti pe site. Mai mult decat atat, trebuie sa punctezi lucrurile importante si sa le organizezi astfel incat utilizatorii sa poata da scoll prin ele mai usor.
  • Ai grija la ritm - publicul tau trebuie atras din primele secunde, deoarece oamenii nu au suficienta rabdare. Astfel, pentru a ii mentine interesati de continut, imparte continutul in diferite sectiuni si adauga informatii valoroase in fiecare sectiune.
  • Include efecte Parallax - Parallax scrolling este un concept 3D folosit de un UX designer, unde diferite straturi de continut se misca cu o anumita viteza. Foloseste acest concept pentru a crea vizualuri interesante si profunde, dar sa fii atent pentru a evita un coplesitor user experience.
  • Realizeaza narative receptive - ai grija ca user experience de scrollytelling este receptiv si optimizat. Cel mai important lucru este sa fie compatibila pe toate ecranele. Prin urmare, ca UX designer trebuie sa testezi respectivul UX design pe mai multe ecrane pentru a te asigura ca user experience este una perfecta.
  • Asigura-te ca experienta de scrollytelling este accesibila - trebuie sa te asiguri ca aceasta experienta este accesibila tuturor vizitatorilor. Astfel, ca UX designer trebuie sa folosesti texte pentru imaginile tale, sa ai grija la culori si texte, dar cel mai important sa ai grija la functionalitatea navigarii de la tastatura. 
  • Testeaza si incearca - este foarte important sa testezi si sa incerci. Pentru a cunoaste mai multe despre performanta scollytelling-ului, trebuie sa primesti feedback din partea utilizatorilor, cu scopul de a identifica zonele care trebuie imbunatatite in UX design. 

Cu ajutorul acestor pasi, vei putea realiza un scrollytelling impresionant ca UX designer. Desigur, acesti pasi nu sunt suficienti, daca vrei sa aprofundezi aceasta parta a UX design, poti urma un curs UI UX design. Cursul nostru de UI UX design de la Traction Keys ofera o metoda completa prin care poti invata mai multe despre UX design. 

 

Care sunt cele mai inspirationale Scrollytelling-uri pe care un UX Designer trebuie sa le stie?

Chiar daca urmezi un curs UI UX design, poti sa te inspiri si din publicatiile unor companii mari. Astfel, pentru a reusi sa intelegi mai usor conceptele din cadrul unui curs UI UX design, iti voi prezenta cateva exemple pe care le poti lua drept exemplu.

  • The New York Times - "Snowfall"

Scrollytelling-ul realizat de cei de The New York Times include videoclipuri, imagini, harti si alte materiale grafice interactive care apar atunci cand dai scroll pe pagina. 

  • The Guardian - "Firestorm"

The Guardian a ilustrat perfect prin scrollytelling modul in care incediile de vegetatie au distrus Australia. Au fost combinate fotografii, videoclipuri, efecte sonore, astfel utilizatorii pot intelege prin acest mod mult mai bine cauzele incendiilor asupra vegetatiei australiene. 

  • "The Goonies"

Acest website care ilustreaza faimosul film "The Goonies" din anii 1980, este exemplul perfect de cum poti include efectul Parallex in website-ul tau. Respectivul UX designer a adaugat si efecte sonore pe langa imaginii pentru a face website-ul mai interesant si sa aiba un impact mai puternic asupra vizitatorului. 

Invata cum sa folosesti Scrollytelling in UI UX Design

Scrollytelling-ul este un instrument puternic care poate sa fie utilizat de catre un UX designer pentru a atrage utilizatorii, sa simplifice informatiile si sa adauge elemente interactive in UX design pentru a atrage mai mult atentia. Astfel, atunci cand este folosit in UX design, il ajuta pe UX designer sa realizeze un user experience mult mai placut si mai atractiv. 

Nu uita, vizitatorii website-ului tau nu sunt spectatori pasivi, ci unii activi care doresc sa navigheze pe website intr-un mod cat mai interactiv si mai usor. Daca doresti sa inveti cum sa realizezi un astfel de produs conversativ, inscrie-te la cursul de UI UX design de la Traction Keys!

By

Daria Dondea

August 7, 2024

5 min read

Share on socials:

Articole Relevante

Ramai conectat la toate resursele din domeniul UI/UX.

Aboneaza-te acum la newsletter pentru a primi noutati despre UI/UX si multe alte stiri interesante din domeniul technologic.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Cum va arata o cariera in UI/UX Design?

O cariera in UI/UX Design este una dinamica si plina de oportunitati, ideala pentru cei pasionati de tehnologie si de experientele utilizatorilor. In calitate de designer UI/UX, vei fi implicat in crearea de interfete intuitive si atractive care faciliteaza interactiunea utilizatorilor cu produsele digitale. La finalul acestui curs vei putea decide drumul pe care vrei sa-l parcurgi:

Freelancing

O cariera de freelancer in UI/UX Design ofera flexibilitate si diversitate. Vei putea lucra pe proiecte variate, colaborand cu clienti din diverse industrii si tari. Beneficiile includ:

- Flexibilitate in programul de lucru;

- Diversitate de proiecte;

- Control asupra carierei.

Start-ups

O cariera in cadrul unui start-up poate fi extrem de palpitanta si plina de provocari. Un UI UX designer trebuie sa stie nevoile utilizatorilor pentru a le transpune intr-un produs final. Iata cateva beneficii pe care le poti avea lucrand intr-un start-up:

- Mediu dinamic si inovativ;

- Responsabilitate si influenta;

- Oportunitati de crestere.

Multinationale

Lucrul intr-o multinationala ca designer UI/UX ofera stabilitate si oportunitati de dezvoltare profesionala intr-un mediu structurat. Pe langa acestea, unele din avantajele pe care lucrul intr-o multinationala le are sunt:

- Acces la resurse și instrumente de ultimă generație;

- Programe de training, mentorat si posibilitati de avansare in cariera;

- Posibilitatea de a lucra la proiecte mari, cu impact global.

Da startul calatoriei tale in Design.
Inscrie-te la Cursul de UI/UX chiar acum!🚀

Fa primul pas catre o cariera de succes in design, specializandu-te in UI design si UX design. Alatura-te comunitatii noastre de creativi si incepe sa iti transformi ideile în realitate. Completeaza formularul de mai jos si rezerva-ti locul acum!

Sau te asteptam pe:

office@tractionkeys.com

Sau la numarul de telefon:

0759.337.640
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.